WAT ETEN WANDELENDE TAKKEN?

Wandelende takken zijn best een beetje kieskeurig wat eten betreft. Ze eten niet alles wat groen is. Wel eten ze o.a. de bladeren van klimop, liguster, braam, roos en framboos. In de winter hoeft voedsel dus geen probleem te geven omdat klimop en braam dan ook nog blad hebben. De voertakken kunnen het best in een smalhalzig flesje gezet worden, zodat de dieren niet kunnen verdrinken.
Is zo’n flesje niet aanwezig, dan kan een te wijde hals afgesloten worden met een prop watten. Regelmatig moeten de voertakken worden ververst. Als de bladeren bijna opgegeten zijn, zet je een potje met nieuwe takken naast de oude. De volgende dag zullen de wandelende takken in deze nieuwe pot te vinden zijn. Hoewel de dieren maar weinig drinken, is het toch verstandig om regelmatig met een plantenspuit de voertakken nat te maken. Zeker op warme zomerdagen, hebben de wandelende takken meer behoefte aan water. Af en toe kan een stukje appel gegeven worden.

Terug naar de vragenlijst  

 

T&T 057: Eendenkroos verwijderen - 02-08-22 -Gepost door HE.Redactie images/logos/tips_en_trucs.jpg

Eendenkroos (Lemna) is een vrij op het water drijvende waterplant in vijvers en aquarium. Het is een vervelende woekerende plant. Dat wil zeggen dat het net zo lang door blijft groeien tot de hele oppervlak van aquarium vol zit. Als je hele oppervlak groen van het kroos ziet, krijgen de andere planten geen licht meer en gaan ze dood. Gewoon af en toe wegscheppen is de boodschap.

Je kan het samen met water makkelijk wegscheppen met een proper plastic botervlootje. Kap dit telkens om in in een zeefje boven het aquarium zodanig dat het water in het aquarium blijft. Tot je alle zichtbare plantjes hebt verwijderd.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

images/allerlei/Eendenkroos.jpg

 

T&T 056: Vissen tellen - 12-05-22 - Gepost door HE.Redactie images/logos/tips_en_trucs.jpg

Er zijn verschillende methodes om de vissen te tellen. Als het grote exemplaren en trage zwemmers zijn, is het eenvoudig. Maar met name de vissen die in scholen zwemmen zijn lastiger te tellen. Dan wordt er een foto gemaakt of een video in slow motion afgespeeld en dat maakt het tellen eenvoudiger.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 055: Uitstroomdebiet verminderen - 07/03/2019 - Gepost door HE.Redactie

Vaak hebben aquariumpompjes hendeltjes waarmee je het debiet kan afknijpen. Maar over het algemeen is dit niet goed voor het pompje. Wanneer je meer dan 50% van het geleverde pompdebiet gaat afknijpen kan je het pompgedeelte zelfs beschadigen.

Voor deze tip-methode heb je 2 T-stukjes en eventueel een regelkraantje nodig.

1 T-stuk plaats je tussen de aanvoerslang van de pomp en 1 tussen de uitvoerslang. Deze 2 T-stukjes dan met elkaar verbinden (bypass).

Om dan het geleverde debiet te regelen kan je een kraantje tussen de 2 T-stukjes plaatsen.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

 

T&T 054: Aquariumthermometer herstellen - 07/03/2017 - gepost door Theo Luyten

 

Bij aquariumthermometers komt het regelmatig voor dat de rode vloeistofkolom, die de temperatuur aanduidt, onderbroken is, en men de juiste temperatuur niet meer kan aflezen. Het schudden zoals bij oude koortsthermometers haalt niets uit.

Volgende tip biedt de oplossing: plaats de thermometer verticaal en immobiliseer hem zodat hij niet kan omvallen; daarna blaas je met de haardroger zolang totdat de rode vloeistof hélémaal tot bovenaan komt. Als je hem moet vasthouden, best een ovenwant of zo aantrekken. Daarna laat je de thermometer rustig afkoelen en ziezo, de rode streep is weer heel. (verscheen in DATZ 2/2017)

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 053: Artemiaflessen zuiveren - 17/06/2014 12:32 gepost door HE.Redactie

Wie voortdurend artemiaflessen in gebruik heeft, zal vlug vaststellen dat zich aan de binnenkant van de wanden een onaangename vettige bacteriënfilm vormt, die ook het percentage van uitkomen van artemia negatief beïnvloedt. Het reinigen met een spons is een smoezelig en vies werkje.

Wat is er eenvoudiger dan met dit bacteriënveldje opgroeiende visjes te voeren.

Heb je ergens larfjes van meervallen bijv. ancistrussen zitten, leg dan de lege fles eenvoudig in het aquarium, en meestal is ze binnen een halve dag zo zuiver als maar kan zijn. Je moet de fles eerst wel even krachtig uitspoelen zodat nog aan de wand hangende cysten en schalen verwijderd worden. (uit Aquaristik 4/2014)

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 052: Aangepast schepnet - 17/06/2014 12:32 Oorspronkelijk gepost door HE.Redactie

Veel aquaria hebben bovenaan een de binnenkant van de voorruit een verstevigingsrand en/of een rand om dekruiten op te leggen. Bij het uitvangen van een vis is het onmogelijk om het schepnet vlak tegen de voorruit te drukken en zo ontsnapt die gevangen vis dikwijls.

Tip: Zorg voor een schepnet met een geplastificeerde metalen steel en buig deze in bajonetvorm zodat je het schepnet wel vlak tegen de voorruit kan duwen.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 051: L-nummers opkweken - 17/03/2014 14:02 - - Gepost door Theo Luyten

Als je een nestje van L-nummers hebt dat je wil opkweken is het moeilijk om voor iedere puber een apart holletje te reserveren. Met de buisjes uit de handel wordt dat nogal duur. Een oplossing is de rode snelbouwsteen die je bij elke bouwmaterialenhandelaar kan kopen. Er zijn verschillende modellen, met 12 of meer, tot 40 gaten. Het is ook makkelijk als je de visjes uiteindelijk moet vangen. Gewoon de steen uit het water halen, even wachten, en ze vallen er zo uit. Koppigaards die zich toch blijven vastzuigen kan je er uit krijgen door even krachtig in hun gaatje te blazen.

Snelbouwsteen 29 x 14 x 14 cm online kopen | Bouwkampioen

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 050: Afvalwater - 15/01/2014 15:15 -- Gepost door Mieke Van der Straeten

Als je een waterverversing doet, hou dan indien mogelijk het afvalwater bij. Het is prima gietwater voor je kamer- en tuinplanten en bevat alle mineralen en sporenelementen die ze nodig hebben. Het spaart je tevens dure flesjes vloeibare mest uit.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 049: Plantjes binden - 15/01/2014 15:12 - Oorspronkelijk gepost door Mieke Van der Straeten

Om javavaren, anubias of mos op een stukje hout of steen te binden kan je visdraad gebruiken (knoopt moeilijk en springt in alle richtingen) of naaigaren (knoopt ook moeilijk en plakt aan je handen).

Je kan beter donkere breiwol gebruiken. Die is ook onzichtbaar en makkelijk te knopen. Je kan ze ook plakken met krachtlijm. Even vasthouden, goed laten drogen en klaar is kees.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

T&T 048: Waterleliebladeren - 23/03/2009 11:32 - Gepost door Eddy Naets

Vele vijvers worden gesierd met prachtige waterlelies met hun grote ovale of ronde drijvende bladeren. Toch worden juist deze bladeren weer ontsierd doordat er aan geknabbeld en geknaagd wordt. Mogelijk door de larve van een onooglijk bruin vlindertje, die halfronde happen van het blad vreet, of door de larve van het waterleliekevertje dat de bovenste cellaag van het waterlelieblad verorbert met afzichtelijke gevolgen.

Er is een handige truc echter om in één keer deze lastige larven te verdelgen. Vul de vijver met de tuinslang zover bij dat deze overstroomt en dat de waterleliebladeren onder water komen te staan. De larven zullen nu loslaten en drijven op het oppervlak. En - met een beetje geluk - zullen deze met het overstromende water naast de vijver belanden waar ze ten prooi vallen aan merels en zanglijsters.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs