Afdrukken

vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst

De grijsbruine wilde vorm van de oranjekleurige dwergkreeft Cambarellus patzcuarensis (CPO) komt oorspronkelijk uit Mexico, waar hij endemisch is in het Patzcuaro-meer (d.w.z. alleen daar). Als gevolg van de enorme milieuvervuiling en het gebruik van buitenlandse vissen voor voedseldoeleinden is het ecosysteem van het Patzcuaro-meer extreem verstoord en wordt een groot aantal dier- en plantensoorten daar helaas zelfs met uitsterven bedreigd, waaronder ook Cambarellus patzcuarensis.

Afbeeldingen:

De oranjekleurige vorm, die nu in de aquaristiek voorkomt is door passende selectie gestabiliseerd. In het wild komt deze variant niet voor.

Met een lengte van meestal 3cm (mannetjes) en 3,5cm (vrouwtjes) zijn de dieren echte dwergkreeften. Alleen in zeldzame uitzonderlijke gevallen kunnen ze een maximale lengte van 5cm bereiken. Deze aquariumsoorten zijn in ieder geval lang niet zo verslaafd aan verstoppen als de meeste grotere kreeften en zijn daarom vaak overdag zichtbaar. Door hun kleine formaat maken Cambarellus-soorten geen rommel in beplante aquaria en kunnen ze bovendien goed gesocialiseerd worden met vissen. Uiteraard moet je je beperken tot kleine en vreedzame soorten die ook na de vervelling, als ze nog zacht zijn, geen gevaar kunnen vormen voor de minikreeftjes.

vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst