Afdrukken

De Amerikaanse rivierkreeft is met een opmars bezig in Nederland en veroorzaakt nogal wat schade aan de natuur. Adviesbureau Waardenburg Ecology maakte daarom een rivierkreeftenval.
In de gemeente Dronten in Flevoland (NL) is eind juni een test begonnen met een vangconstructie voor Amerikaanse rivierkreeften. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
 


De Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) is een niet-inheemse soort, die sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten staat. Het dier plant zich snel voort, waardoor de populatie razendsnel groeit. De kreeften richten veel schade aan voor andere dieren en planten. Ze eten eitjes en larven van amfibieƫn en onderwaterplanten. Daarnaast verstoren ze het ecologisch evenwicht door in de oever te graven, waardoor schade ontstaat en het water troebel wordt. Om die reden ontwikkelde adviesbureau Waardenburg Ecology een constructie om de dieren te vangen: de Craybar.

De methode werkt samen met de natuur. Een uniek onderdeel van de Craybar is dat uiteindelijk niet mensen, maar dieren de val gaan legen. Kreeften staan inmiddels op het menu van veel dieren, waaronder die van de reiger, ooievaar, fuut, meerkoet, meeuw en otter. Door de opvangbak zo in te richten dat kreeften voor deze soorten een gemakkelijk maaltje vormen wordt het kreeftenprobleem opgelost door de natuur zelf. Deze innovatie is daarom de Craybar genoemd.

Meer info over de Craybar