Afdrukken

De Middellandse Zee tikt aan de Costa Blanca met gemak de dertig graden aan, en dat is hoger dan normaal. Dat blijkt uit gegevens van het Klimatologisch Laboratorium van de Universiteit van Alicante. Dit zorgt voor een verhoging van de stofwisseling van de vissen (Zadelzeebrasems - Oblada melanura) en daardoor neemt hun eetlust toe, wat ertoe leidt dat ze mensen aanvallen. De agressiviteit zou mogelijk een gevolg zijn van de hoge zeetemperatuur. Dagelijks belanden meer dan vijftien mensen met wonden bij de EHBO.

Zadelzeebrasems hebben een ovaalvormig blauwzilver lichaam met een zwarte vlek bij de staart en zijn heel gemakkelijk te herkennen aan die zwarte vlek. Volwassen zadelzeebrasems zijn ongeveer 20cm en zijn niet mensenschuw – ze krijgen regelmatig eten in de havens.
Lokale autoriteiten raden strandgangers aan om niet met blikkende juwelen in het water te vertoeven. Dit zou volgens hen een aanval kunnen uitlokken. De zadelzeebrasem heeft het vooral gemunt op moedervlekken, wratten en kleine wondjes – die hebben een “vlezige geur”. “Omdat het wonden en wratten zijn, kunnen ze pijn veroorzaken”, aldus een onderzoeker van het Spaanse departement van Mariene Wetenschappen aan de krant ‘Información’. De dieren zuigen bloed bij hun slachtoffers en veroorzaken verwondingen. Opvallend is dat vooral oudere mensen worden aangevallen.

In Pmagazine lezen we dan dit:
De anders vredelievende zeebrasem wordt door de hoge temperatuur zo actief dat hij meer voedsel nodig heeft en maar één uitweg ziet om te overleven: zwemmende bejaarden. Klinkt aannemelijk, toch? Ware het niet dat het zeewater momenteel in Benidorm geen 30 graden is. Dat lezen we op de site ‘Sea-temperature’. De zeetemperatuur in Benidorm was gisteren 26.6°C, en een week geleden 28.3°C.
De creativiteit van journalisten, om dag na dag te bewijzen dat het einde van de wereld is ingezet, kent geen grenzen. Vakantiegangers in de Spaanse badplaats Benidorm worden deze zomer opgeschrikt door bijtende vissen.  Het verhaal van de moordlustige vissen is een nieuw hoogtepunt in ‘operatie bangmakerij’.