De nederlandse dierentuin Burgers’ Zoo opent dit jaar begin juli de grootste overdekte mangrove ter wereld. Er zijn niet veel dierentuinen met een nagebouwde mangrove, omdat het een heel ingewikkeld systeem is. Het project in Arnhem is geïnspireerd op de mangroves aan de kust van Belize in Centraal-Amerika. Burgers’ Zoo beschermt dit natuurgebied al 28 jaar.

 

Mangroves komen alleen voor aan tropische kusten langs de evenaar. Het is een heel bijzonder ecosysteem met eb en vloed, brandende zon, brak en zout water en soorten die zich aan die barre omstandigheden hebben aangepast. Er zijn bijvoorbeeld 380.000 plantensoorten ter wereld, maar slechts 110 soorten overleven in een mangrove.

 

De Arnhemse mangrove beslaat 3.000 vierkante meter en ligt onder een koepel van 16 meter hoog. Als de planten een beetje groter zijn, worden er leguanen los gelaten. Later volgen andere reptielen.
Via een panoramaruit van 12 meter lang en 1,8 meter hoog kan je vaf volgende maand een blik werpen in het bassin van de Caribische zeekoeien.

 

Als het eb wordt, komt de moddervlakte tot leven! Overal schieten wenkkrabben uit hun veilige holletjes te voorschijn. Het diepere watergedeelte van het mangrovebassin is dan weer het territorium van de degenkrabben. Verder wordt het oceaanbos bewoond door vogels en honderden vlinders.

 

De overkapte mangrove is duurzaam en energiezuinig gebouwd en voorziet zoveel mogelijk zelf in koeling en verwarming. De miljoen liter water in het zeekoeienbassin wordt in huis gefilterd. Het project heeft ongeveer 5 miljoen euro gekost.

Burgers’ Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem, www.burgerszoo.nl