Afdrukken

Onderzoekers hebben een wel heel bijzondere spin ontdekt. Zo duikelden ze in de binnenlanden van Angola een tarantula met een eigenaardige hoorn op zijn rug op. “Geen enkele andere spin ter wereld heeft een soortgelijk uitsteeksel,” schrijven de onderzoekers in hun studie. De nieuw ontdekte spin heeft de naam Ceratogyrus attonitifer gekregen.

 

Ceratogyrus attonitifer
De naam is erg toepasselijk en verwijst naar de verbazing van de auteurs toen ze de opmerkelijke spin ontdekten. De naam is afgeleid van het Latijn; attonit- betekent “verbazing” of “fascinatie”, en het achtervoegsel -fer “drager van”. Hoewel de spin behoort tot de gehoornde baviaanspinnen, zijn zijn soortgenootjes niet uitgerust met zo’n imponerende hoorn.

Hoorn
Wat de functie van de hoorn precies is, weten de onderzoekers niet. Wel kunnen ze een aantal verschillen aanwijzen met de hoorn van de baviaanspinnen. Zo is de hoorn van laatstgenoemde vaak kort en hard, terwijl de Ceratogyrus attonitifer over juist een zachtere en langere hoorn beschikt.

Gedrag
De onderzoekers stuitten tijdens hun expeditie op verschillende vrouwelijke exemplaren in de miombo-bossen in het midden van Angola. De spinnen verbergen zich gedurende de dag vaak in holen maar zijn soms ook in open zand te vinden. De inheemse bevolking van het gebied kon de onderzoekers nog wat meer vertellen over de bijzondere spin. Zo staat deze bij de plaatselijke stammen bekend als ‘chandachuly’. De spin jaagt op insecten en de vrouwtjes nemen liever al bestaande holen over dan dat ze zelf een nieuwe graven. Het gif zou niet gevaarlijk zijn voor mensen, al zijn er wel een aantal gevallen bekend waarbij slachtoffers aan geïnfecteerde beten overleden; waarschijnlijk als gevolg van slechte medische toegang.

De onderzoekers concluderen dat de ontdekking van de nieuwe baviaanspin uit Angola niet alleen het verspreidingsgebied van deze familie uitbreidt, maar dat het ook laat zien hoe onontdekt de regio eigenlijk nog is. “De ontdekking van de spin illustreert het algemene gebrek aan data over de biodiversiteit van Angola,” stellen de onderzoekers. “Het benadrukt het belang van het verkennen van dit soort gebieden.”

bron: scientas.nl