Het bekende Two Oceans Aquarium van Kaapstad heeft een reputatie met schildpadden en heeft in de loop der jaren zo’n 600 geredde schildpadden opgeknapt en weer teruggezet in zee.

Yoshi was daar ooit als kleuterschildpad (2 kilo zwaar) afgegeven door Japanse vissers, die haar hadden opgevist. Ze groeide uit tot ‘de koningin van het aquarium’, 183 kilo zwaar. De schildpad werd in het bassin in Zuid-Afrika speciaal getraind voor het weer zwemmen in open zee.

Twee jaar geleden is ze vrijgelaten en sindsdien is Yoshi onderweg. De schildpad is nu bezig aan fabuleuze zwemtocht van inmiddels al ruim 35.000 kilometer. Dankzij een satellietverbinding en een zender is de schildpad goed te volgen. Maryke Musson was destijds een van de jonge biologen die het dier zag binnenkomen. Musson houdt een veelgelezen blog bij waarin de reizen van de schildpad worden bijgehouden. De avontuurlijke schildpad is hier te volgen.
In Zuid-Afrika is Yoshi al een fenomeen, in Australië begint ze ook fans te krijgen. En in de rest van de wereld ook, trouwens.

video: https://youtu.be/yujwZY3tNjY