Het Sumida aquarium in Tokyo heeft een vreemde oproep gelanceerd: de verzorgers van de gevlekte buisalen (Heteroconger hassi) roepen mensen op om met de kleine palingen te skypen. Door de lockdown en het gebrek aan bezoekers zijn ze mensenschuw geworden en dat kan problemen met zich brengen.

Gevlekte buisalen zijn van nature schichtig. Ze spenderen het gros van de tijd half begraven in het zand. Enkel hun kopje steekt daarbij uit. Omdat ze meedeinen op stroming en golven, lijken ze wat op zeegras.

In het Sumida Aquarium in Tokyo leven honderden van die buisalen (video:https://youtu.be/HI0CbGrXl3g ) en sinds de start van de lockdown merkten de verzorgers op dat ze vreemd gedrag vertoonden. Bij de minste beweging in de buurt van het aquarium staken ze zich weg. Volgens de verzorgers zijn deze schichtige wezens nu mensenschuw geworden. Dit is niet enkel sneu voor de bezoekers straks, die de buisalen straks niet zullen kunnen bewonderen, maar vooral voor de palingen zelf. Omdat ze de aanwezigheid van mensen niet meer gewoon zijn, dreigt de heropening van het aquarium een uiterst stresserende bedoening te worden. Bovendien kunnen de verzorgers, omdat de buisalen zich verstoppen, niet checken of de dieren in goede gezondheid verkeren.

Om die reden vraag het aquarium aan bezoekers om te Zoomen of om te Skypen met de dieren. Op die manier willen ze de alen opnieuw vertrouwd maken met menselijke geluiden en gezichten. Het aquarium noemde het event “The Face Showing Festival”. Ze starten met de videogesprekken vanaf 3 mei. Iedere bezoeker krijgt 5 minuten de tijd om tegen de palingen te praten en om naar de dieren te zwaaien. Wie vlot Japans kan lezen: de contactgegevens van het aquarium vind je in de onderstaande tweets.