Afdrukken

In de strijd tegen de Amerikaanse stierkikker, een invasieve exoot, zal in de vallei van de Grote Nete een techniek gebruikt worden die nooit eerder werd toegepast op amfibieƫn. Er zullen namelijk door de Hogeschool PXL ontwikkelde steriele kikkers ingezet worden die de concurrentie met de Amerikaanse stierkikker aangaan. De populatie van die laatste zal op een natuurlijke wijze, zonder het gebruik van chemische middelen, teruggedrongen worden.Het is een wereldprimeur die de provincie Antwerpen mee financieel ondersteunt. De stierkikkers zorgen al langer voor problemen in de vallei van de Grote Nete. Ze voelen zich thuis in voedselrijke wateren, maar hebben als invasieve exoten geen natuurlijke vijanden in onze streken. Vooral in de provincie Antwerpen komen grote populaties voor en krijgen inheemse kikkers en salamanders geen kansen meer.

In het najaar worden er in een drietal omheinde vijvers in Scheps in Balen gekweekte steriele larven van stierkikkers uitgezet die, eenmaal volwassen, in competitie kunnen gaan met de vruchtbare Amerikaanse stierkikkers.
 
Ook de opmars van de Chinese wolhandkrab, een andere exoot langs waterlopen in Limburg en de Antwerpse Kempen, zou door de PXL-techniek kunnen worden teruggedrongen.

zie ook splinterniewsbericht uit 2016
zie ook splinterniewsbericht uit 2018