Afdrukken

Peter Staljanssens uit Hamme houdt en kweekt al veertig jaar reptielen. Dat doet hij niet zomaar, want als penningmeester van de Vlaamse Terrarium Vereniging kent en respecteert hij de regels ...

Zijn voorkeur gaat uit naar waterschildpadden, met kweekresultaten van verschillende soorten muskus- en modderschildpadden. Ook de roodwang- en bijtschildpad (tot F2 generatie) zorgen al een tiental jaar voor de nodige nakweek. Enkele Afrikaanse soorten waaronder de Afrikaanse moerasschildpad hebben al nakweek voortgebracht. Maar het meest tot de verbeelding sprekende kweekresultaat bekwam hij met de Zuid-Amerikaanse Matamata (Chelus fimbriata) waar hij als eerste in België mee kweekte.

Peter heeft zich nu met zijn alligatorschildpad (Macrochelys temminckii) in de picture gezet, want zeventien eieren van zijn Noord-Amerikaanse zoetwaterschildpad leverden verrassend genoeg een jong op. “Dat is eerder al gebeurd in de dierentuinen van Praag en Rotterdam, maar tot dusver nooit bij een hobbyist”, zegt Peter.