Afdrukken

In natuurdocumentaires is het altijd goed voor adembenemend tv-spektakel: legertjes baby-zeeschildpadden die uit hun ei breken en het water proberen te bereiken.
Zeeschildpadden staan op de lijst van bedreigde diersoorten, onder andere doordat de eieren van deze dieren van het strand worden geroofd door stropers. Elk nest bevat minimaal honderd eieren, die omgerekend één tot twee euro per stuk opleveren. Vooral in Azië, bleek al in 2015 uit een rapport van TRAFFIC, dat de handel in bedreigde diersoorten monitort. De stranden van Vietnam, Maleisië en Indonesië worden daar leeggeroofd voor de Chinese consumentenmarkt. In Midden-Amerika neemt het ook almaar toe.


Een wel heel bijzonder toestelletje, een nep schildpadei vol elektronica kan een wapen zijn in de strijd tegen het uitsterven van de zeeschildpad. Een 3D-geprint ei dat InvestEGGator heet, kan politie en justitie de weg wijzen naar de sleutelfiguren in deze illegale handel.

Onderzoekers begroeven 3D geprinte eieren voorzien van GPS in 101 nesten op vier broedstranden in Costa Rica. Niet toevallig, want daar leven vier van de zeven soorten zeeschildpadden. Op het eerste zicht is een zo’n nep-ei met GPS iniet te onderscheiden een van een echt exemplaar. Vooronderzoek toonde aan dat dit ook niet schadelijk was voor de echte eieren en de incuberende embryo’s. Wanneer een stroper een nep-ei meerooft, kan men het traject volgen tot de eindbestemming. In dit onderzoek leidde één spoor over 137 km en gedurende twee dagen van het strand via een laadperron achterin een louche supermarkt naar een residentiële villa.
Bron: EOS