Afdrukken

 

Een 81-jarige snapper (Macolor macularis) werd gevangen aan de noordwestkust van Australië. Het is voor zover bekend de oudste tropische koraalvis ooit gevangen. Het waren leden van het Australian Institute of Marine Science die de koraalvis bovenhaalde bij de koraalriffen Rowley Shoals in de Indische Oceaan, op zo’n 300 km van de Australische stad Broome. De snapper werd opgevist in het kader van een nieuwe studie naar de invloed van het opwarmen van de oceanen op deze en andere vissoorten. Het onderzoek spitste zich toe op drie soorten, die niet commercieel worden bevist in West-Australië: de Lutjanus bohar, de Macolor macularis en de Macolor niger.

Brett Taylor, visbioloog die de studie leidde, kon samen met zijn collega’s de leeftijd van de bejaarde snapper achterhalen dankzij de otolieten, beentjes in het binnenoor. Vissen hebben jaargroeiringen en aan de hand daarvan kan de leeftijd van vissen worden berekend, net zoals bij bomen.

Snappers behoren tot de orde van de baarsachtigen en worden aangetroffen in de tropische en subtropische gebieden in alle oceanen. Ze leven op grote dieptes tot 450 meter. Er zijn momenteel ongeveer +100 soorten snappers bekend. De bekendste soort is de Red snapper. Snappers kunnen soms 1 meter lang worden, en zijn naast de zeebaarzen geliefd als vangst voor vissers. Omdat zij zo snel groeien, zijn zij minder geschikt om in aquaria te houden.