Afdrukken

Onderzoekers van MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institue)  maken gebruik van een "ROV" die is uitgerust met een camera.
Daarmee worden de wonderen van de diepzee vastgelegd.

Deze reuzenkwal (Stygiomedusa gigantea) werd gespot door de ROV.  Het lichaam van de schijfkwal heeft een doorsnede van een meter  en de vier lintachtige tentakels kunnen maar liefst 10 meter lang worden. Met deze armen vangt de kwal niet alleen zijn prooi, voornamelijk plankton en kleine vissen, maar eet hij ook – hij zuigt alle voedingstoffen direct op met de kanalen die door zijn armen lopen.

De lintachtige tentakels dienen overigens ook als schuilplaats voor ander zeeleven. Het dier komt wereldwijd voor met uitzondering van de noordpool en leeft voornamelijk in de bathyale zone. Deze zone is het deel van de open oceaan op een diepte van 1000 tot 4000 meter onder het wateroppervlak, waar de gemiddelde temperatuur rond de 4 °C is. Op de duizenden duiken die MBARI met ROV’s heeft gemaakt, is deze soort slechts negen keer gespot. De kwal is nog steeds een groot mysterie voor de wetenschappers.

Bekijken op YouTube: https://youtu.be/9bzQYKm3xTA