Afdrukken

In 2016 werd voor het eerst een lijst opgesteld van uitheemse planten- en diersoorten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit in Europa. Die "zwarte lijst" werd nu aangevuld: in het totaal gaat het nu om 66 planten en dieren die niet mogen worden ingevoerd of gekweekt.

Regelmatig wordt de lijst aangevuld en gepubliceerd in het blad van de Europese Unie. Na de recente toevoeging van 13 planten en 4 dieren staat de teller momenteel op 66 "verboden" soorten. Daarvoor gelden op Europees niveau een aantal belangrijke verplichtingen. Zo ligt er een verbod op import, handel, bezit en kweek van de soorten en mogen ze niet worden vrijgelaten in de natuur. Daarnaast moeten de populaties beheerd of zonodig uitgeroeid worden.  

 

Op de nieuwe lijst staat onder meer de Lepomis gibbosus, of de zonnebaars (links). Dat is een Noord-Amerikaanse roofvis die vanwege zijn felle kleuren werd geteeld in Europa als vijver- of aquariumvis. Doordat er exemplaren zijn ontsnapt of uitgezet, komt de zonnebaars nu ook massaal voor in Vlaamse wateren. Dat zorgt ervoor dat andere vissen en amfibieĆ«n in de minderheid geraken. Ook de Plotosus lineatus, of de gestreepte koraalmeerval  (rechts), die giftig is voor de mens, werd aan de lijst toegevoegd. De gestreepte koraalmeerval is een straalvinnige vissensoort uit de familie van koraalmeervallen (Plotosidae).

Aan mensen die in het bezit zijn van planten of dieren van op de lijst wordt gevraagd om verdere uitbreiding van de soort te vermijden, maar ze hoeven ze niet te vernietigen.