vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst

De kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha), hockeystickbarbeel (Trigonostigma hengeli) en de Trigonostigma espei worden vaak met elkaar verward.

Het verschil tussen deze vissen is aan een aantal dingen te zien. De Trigonostigma hengeli is de kleinste van de drie, de Trigonostigma heteromorpha de grootste. Logischerwijs zit de Trigonostigma espei er dus tussenin. De Trigonostigma heteromorpha heeft een rozige kleur met een grote driehoekige vlek. Bij de Trigonostigma espei en de Trigonostigma hengeli heeft deze echt een hockeystickvorm. De Trigonostigma hengeli heeft hier een fel oranje streep boven, de Trigonostigma espei is helemaal oranje. (juli 2020).

vervolg: oktober 2023

Momenteel zijn er 5 soorten kegelvlekbarbeel (Trigonostigma) wetenschappelijk benoemd en geaccepteerd: de “klassieke” kegelvlekbarbeel (T. heteromorpha), plus T. hengeli, T. espei, T. somhongsi en T. truncata.
Genetische studies hebben echter aangetoond dat er nog meer soorten zijn. Een spannend onderwerp!

De kegelvekbarbeel, T. hengeli, komt van de grote Soenda-eilanden Sumatra en Borneo. Typisch heeft deze prachtige soort een fel oranjeroze streep rond de relatief kleine wigvlek, terwijl de rest van het lichaam licht gekleurd en enigszins transparant is. Het is onwaarschijnlijk dat T. hengeli verward zal worden met T. heteromorpha, maar er is altijd verwarring met T. espei. T. espei lijkt in wezen op T. heteromorpha, het voorste lichaam is gekleurd in T. espei (licht/transparant bij T. hengeli). Bij het paaien kan T. hengeli zeer intens gekleurd zijn. >https://www.aquariumglaser.de/fischarchiv/trigonostigma-hengeli/

 

vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst