vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst

Al ooit gehoord van de "Candiru" vis?

Neen, lees dan dit maar eens!

Vandellia cirrhosa (ook wel bekend onder de Portugese naam candiru) is een zoetwatervis uit de Amazonebekken. Ze staan bekend vanwege hun agressie, en omdat ze soms lichaamsholten van mensen binnen zwemmen.

 

 

De vis wordt zo'n 15cm lang. Hij lijkt op een doorzichtige paling, en leeft aan de oppervlakte van troebele wateren waardoor deze, door zijn opvallende manier van voortbewegen (slangsgewijs) meteen zichtbaar is. Bij de inheemse bevolking wordt hij om zijn agressiviteit meer gevreesd dan de piranha. Het is een parasiet die leeft in de kieuwen van andere vissen en voedt zich daar met bloed. Hierdoor wordt hij in het gebied ook wel de "vampiervis" genoemd (peixe-vampiro).

Ze worden aangetrokken door bloed en soms per vergissing door urine, wat in zekere zin dezelfde afvalstoffen bevat, en kunnen lichaamsholten van mensen binnentreden. In de vagina, alleen bij menstruatie voor zover bekend, de anus, alleen bij bloeding, en de urinebuis. Er zijn slechts 14 gevallen bekend waaronder 8 menstruerende vrouwen die na een primitief medicijn succesvol de parasiet konden uit-urineren omdat de vrouwelijke genitaliƫn zuren bevatten die in samenwerking met het juiste alternatief geneesmiddel (citroenextracten verhit in een bananenblad en vervolgens oraal ingenomen) voor de "candiru" fataal is, waardoor deze bij de eerste urine-lozing zal oplossen, tezamen met de weerhaak. Bij mannen is het een ander verhaal. Zij veroorzaken infecties aangezien mannen geen "zuren" in en rondom hun genitaliƫn hebben waardoor het bloed-voedende parasiet vrij spel heeft en langer zijn werk kan doen voordat deze door verstikking sterft en de beruchte stekel (de weerhaak onder de kieuwen) afsterft. Zij kunnen dus, in het ergste geval, alleen chirurgisch verwijderd worden.