JBL waterstraalpomp voor makkelijke mensen - voor bijna iedereen dus.

JBL PROCLEAN AQUA IN-OUT, waterstraalpomp, artikelnr. 6142900
Er zijn dingen waar we op een bepaald moment in ons leven tegenaan lopen, maar waar we de waarde niet direct van inzien! Hiertoe behoren ook waterstraalpompen, die iedereen tijdens de scheikundeles wel eens gebruikt heeft om te proberen een vacuüm te creëren.

In het huidige leven van een aquariumliefhebber kan juist dit effect uitstekend worden gebruikt voor het verversen van water: we sluiten de JBL waterstraalpomp aan op de waterkraan (eventueel een draadadapter gebruiken), verbinden de slang met de molmklok (substraatreiniger) en met de waterstraalpomp en draaien de kraan open. Het vacuüm dat nu ontstaat zuigt het water uit het aquarium en samen met de reiniging van de bodemgrond kunnen we ook een gedeeltelijke waterverversing uitvoeren. Wanneer het aquarium hoger staat dan de gootsteen hoeft de waterkraan maar kort opengedraaid te worden - het water stroomt vanzelf verder. Wanneer het aquarium lager staat kunnen we ook het water afvoeren, maar dan moet de kraan open blijven. 

Nu het tweede voordeel: wanneer voldoende water is afgezogen wordt simpelweg een kleine 'waterkraan' aan de waterstraalpomp omgezet en wordt het aquariumwater niet meer afgezogen maar leidingwater in het aquarium geleid. Praktisch, tijdbesparend en zonder gevaar de kamer per ongeluk onder water te laten lopen!