Uitnodiging: 2D-vergadering februari 2024

Op dinsdag 13 februari 2024 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
Iedereen Welkom!
 
 
 
In deze lezing gaan we samen met een professionele  medewerker uit de koiwereld naar Japan en Israël.
 
In Japan het geboorte land van de Koi, gaan we kijken op vele bekende kwekerijen van bekende kwekers. Hoe hier de opvang, kweek en behuizing van onze zo begeerde Koi is. We zullen dus vooral beelden zien die we tot nu toe nog niet te zien kregen.We zullen zien welke techniek de hedendaagse Koi kweker gebruikt om onze Koi te kweken, hoe onze dieren opgroeien en uitgeselecteerd worden. We zien wat van de omgeving zoals het Niiagata gebergte, het uitvangen uit Mudponds en het transport van dieren naar de kwekerij.
 
Ook zullen we naar Israël gaan om daar te kijken. Hier zullen we heel duidelijk zien wat de verschillen zijn tussen de Japanners en de Israëliërs. Kortom de avond staat in het teken van de achtergrond van onze Koi maar een aantal foto’s van onze felbegeerde Koi zullen ook niet ontbreken. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en discussie.
 
Mededelingen v/d voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !
 
 

    Discusvissen (aquarium nr 52)

 

De discusvis dankt zijn naam aan zijn ronde vorm, gelijkend op een discusschijf. Ze worden terecht de “keizers van het zoetwateraquarium” genoemd.

Oorspronkelijk afkomstig uit het Amazonegebied, worden ze tegenwoordig in alle kleurvariëteiten nagekweekt: knalrood, citroengeel, helblauw... je hebt het maar voor het kiezen.

Bijzonder is hun broedzorg: de larfjes voeden zich de eerste weken met een secreet dat afgescheiden wordt door de huid van de ouders. Naar het schijnt zouden deze vissen de “missing link” vormen tussen vissen en zoogdieren, die hun baby’s ook voeren met eigen lichaamssappen, melk dus.

 

 

 

Piranha's (aquarium nr 50)

Piranha’s zijn zoetwatervissen en ze leven in rivieren van Zuid-Amerika. Natuurlijk kun je ze ook op onze aquariumshow aantreffen.

Piranha's zijn berucht. Ze hebben een slechte reputatie van “bloeddorstige doder”.

De piranha heeft een indrukwekkend stel tanden. Ze zijn zo scherp als scheermesjes. Met een enkele hap kunnen ze zelfs een bot doorbijten.

In de natuur is één druppeltje bloed voldoende om de hele school aan te trekken. Vandaar dat de piranha de bijnaam “hyena van het water” zeker en vast verdient.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labyrintvissen (aquarium nrs 10, 11, 12, 39, 41, 42, & 43)

Ze komen allemaal uit Azië, en beschikken allemaal over een bijzonder orgaan: het labyrint. Dat stelt hen in staat om atmosferische lucht in te ademen, héél handig ingeval het water weinig zuurstof bevat of vervuild is. Dit impliceert dat deze vissen ook kunnen verdrinken wanneer ze niet aan het wateroppervlak terecht kunnen. 

Verder zijn het kampioen-bellenblazers, want het merendeel legt zijn eitjes in een zelfgemaakt schuimnest aan het wateroppervlak (hoewel er ook vrijleggers en muilbroeders tussen zitten). De kleinere soorten zijn bijzonder prachtige aquariumvissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veelkleurige Guppy’s (aquarium nrs 1 & 21)

Guppy’s, ook wel missionarisvisjes of miljoenenvisjes genoemd, zijn eierlevendbarende tandkarpers.

Zijn Latijnse naam is Poecilia reticulata

De “gup” is wereldwijd de meest populaire aquariumvis en kent veel variatie in kleur en vinvorm. Zij vormen steeds een wriemelend schouwspel. Werkelijk een feest voor het oog!

 

 

 

 

 

 

Maanvissen uit Zuid-Amerika (aquarium nrs 2 & 25)

Aquariumvissen zoals de statige maanvissen spreken tot de verbeelding van de allervroegste aquarianen, tot talloze leken en zelfs tot kunstenaars. Met hun typerende vorm en prachtige kleuren zijn maanvissen steeds blikvangers tussen het aangepaste groen. Het zijn vrij rustige aquariumbewoners, behalve tijdens de voortplanting.

 

 

 

 


Tanganyika biotoop (aquarium nr 27)

Het Tanganyikameer is een groot meer in Centraal Afrika (groter dan ons landje) de waterwaarden zijn hier zeer afwijkend  t.o.v. de vele rivieren. In dit meer leven tal van prachtcichliden.

Rotsoevers wisselen af met rolsteengedeelten, zandbodems met slikgronden, alle mogelijke overgangsvormen voor de visgemeenschap.

Nagebootste biotopen met uitzonderlijke bewoners van dit meer worden aan u als bezoeker voorgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malawicichliden (aquarium nr 23)

Het Malawimeer wordt omgeven door de staten Mozambique, Tanzania en vooral Malawi.

Meer dan 600 cichlidensoorten (roofvissen) komen hier voor in relatief ondiep water.

Vooral de kleurrijke Mbuna’s zijn uiterst populair in de aquaristiek en worden dan ook in een speciaalaquarium op de OZO-show gepresenteerd.

 

 

 

 


Plantenaquaria (aquarium nrs 6,13 & 51)

 

 

De kunst om een tropische onderwatertuin te creëren in een aquarium wordt beheerst door meerdere ervaren aquarianen van aquariumclub Zilverhaai Beringen.

Hiervan zijn op de tentoonstelling in de Olmense Zoo tal van bewijzen te aanschouwen. Van klein tot grote formaten aquaria zijn door hen vakkundig ingericht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blinde holenvissen 
(aquarium nr 28)

Een bijzondere sensatie op de tentoonstelling zijn de vissen zonder ogen. 

Deze blinde holenvissen werden in 1936 ontdekt in een grot ergens in Mexico. Meer bepaald in een zijrivier van de Rio Panuco. 

De wetenschappelijke naam is Astyanax jordani. Het zwem- en eetgedrag is speciaal want ze zwemmen nergens tegenaan en vinden steeds het aangeboden voer.

Een attractie op zich.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kempvissen (aquarium nr 24)

De Siamese kempvis (Betta splendens) staat bekend om het speciale vinnenpatroon en de prachtige kleuren, vaak rood of blauw, maar bijna elke denkbare kleur en kleurcombinatie kan men tegenkomen.

Zij zijn afkomstig uit het verre oosten en zijn vooral berucht om hun agressieve vechtlust.
Twee mannetjes in een aquarium zetten, is echt vragen om oorlog, ze zullen vechten tot de dood.

In de thuislanden worden met deze vissen heuse vechtkampen georganiseerd, waarop ook zwaar gegokt wordt.

Tijdens de OZO-show zal je kempvissen op een heel speciale manier kunnen bewonderen.

 

 

 

Neen, dit NIET ! (aquarium nr 0)

We noemen het martel- en wanpraktijken: Ingespoten vissen, vissen met tattoo's, vissen gekleurd in chemische stoffen, genetisch gemanipuleerde vissen...

Allemaal gefabriceerd (!) in het verre Oosten met het oog op geldgewin. Hier heeft de natuur niets mee te maken.

Ook geen zogenaamde glowfishes (gloeivissen). Deze vissen zijn genetisch gewijzigd in labo's met een gen van een lichtgevende kwallensoort om heldere fluoriserende kleuren te krijgen. In de Europese Unie zijn ze verboden, maar in Amerika en Japan zijn ze wel razend populair.