Zilverhaaien (aquarium nr 20)

Zilverhaai als (embleem)vis maar ook in levendige lijve op de 4-daagse aquariumshow.

We kennen allemaal haaien, de intelligente heersers van de oceaan. Maar de Zilverhaai (Balantiocheilus melanopterus) is een zoetwatervis uit Zuid-Oost Azië.

STEVIGHEID,...GROOTS,...en SCHOONHEID zijn erevermeldingen die we deze vissen op de borst kunnen spelden. Het zijn snelle scholenvissen waarvan de flanken een zijden zilverglans weergeven, die men maar zelden bij een vis aantreft.

Fier en trots werd 40 jaar geleden onze club tot "Zilverhaai" gedoopt.

 

 

 

    Discusvissen (aquarium nr 52)

 

De discusvis dankt zijn naam aan zijn ronde vorm, gelijkend op een discusschijf. Ze worden terecht de “keizers van het zoetwateraquarium” genoemd.

Oorspronkelijk afkomstig uit het Amazonegebied, worden ze tegenwoordig in alle kleurvariëteiten nagekweekt: knalrood, citroengeel, helblauw... je hebt het maar voor het kiezen.

Bijzonder is hun broedzorg: de larfjes voeden zich de eerste weken met een secreet dat afgescheiden wordt door de huid van de ouders. Naar het schijnt zouden deze vissen de “missing link” vormen tussen vissen en zoogdieren, die hun baby’s ook voeren met eigen lichaamssappen, melk dus.

 

 


Tanganyika biotoop (aquarium nr 27)

Het Tanganyikameer is een groot meer in Centraal Afrika (groter dan ons landje) de waterwaarden zijn hier zeer afwijkend  t.o.v. de vele rivieren. In dit meer leven tal van prachtcichliden.

Rotsoevers wisselen af met rolsteengedeelten, zandbodems met slikgronden, alle mogelijke overgangsvormen voor de visgemeenschap.

Nagebootste biotopen met uitzonderlijke bewoners van dit meer worden aan u als bezoeker voorgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rainbowshiners (aquarium nr 47)

Alle kleuren van de regenboog? Toch wel bijna!

Deze maar 8 cm kleine, zeer beweeglijke visjes schitteren in het aquarium. Daar komt nog bij dat ze tijdens het afzetten van de eitjes helemaal rood kunnen verkleuren. En dat voor een visje dat men gewoon in een onverwarmd aquarium kan houden: temperatuur van 5 tot 26°C. Kweekresultaten uit clubmiddens zullen gegarandeerd zorgen voor een kleurrijk schouwspel. 

 

 

 

 

Maanvissen uit Zuid-Amerika (aquarium nrs 2 & 25)

Aquariumvissen zoals de statige maanvissen spreken tot de verbeelding van de allervroegste aquarianen, tot talloze leken en zelfs tot kunstenaars. Met hun typerende vorm en prachtige kleuren zijn maanvissen steeds blikvangers tussen het aangepaste groen. Het zijn vrij rustige aquariumbewoners, behalve tijdens de voortplanting.

 

 

 

 

Veelkleurige Guppy’s (aquarium nrs 1 & 21)

Guppy’s, ook wel missionarisvisjes of miljoenenvisjes genoemd, zijn eierlevendbarende tandkarpers.

Zijn Latijnse naam is Poecilia reticulata

De “gup” is wereldwijd de meest populaire aquariumvis en kent veel variatie in kleur en vinvorm. Zij vormen steeds een wriemelend schouwspel. Werkelijk een feest voor het oog!

 

 

 

 

 

 

 

Labyrintvissen (aquarium nrs 10, 11, 12, 39, 41, 42, & 43)

Ze komen allemaal uit Azië, en beschikken allemaal over een bijzonder orgaan: het labyrint. Dat stelt hen in staat om atmosferische lucht in te ademen, héél handig ingeval het water weinig zuurstof bevat of vervuild is. Dit impliceert dat deze vissen ook kunnen verdrinken wanneer ze niet aan het wateroppervlak terecht kunnen. 

Verder zijn het kampioen-bellenblazers, want het merendeel legt zijn eitjes in een zelfgemaakt schuimnest aan het wateroppervlak (hoewel er ook vrijleggers en muilbroeders tussen zitten). De kleinere soorten zijn bijzonder prachtige aquariumvissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piranha's (aquarium nr 50)

Piranha’s zijn zoetwatervissen en ze leven in rivieren van Zuid-Amerika. Natuurlijk kun je ze ook op onze aquariumshow aantreffen.

Piranha's zijn berucht. Ze hebben een slechte reputatie van “bloeddorstige doder”.

De piranha heeft een indrukwekkend stel tanden. Ze zijn zo scherp als scheermesjes. Met een enkele hap kunnen ze zelfs een bot doorbijten.

In de natuur is één druppeltje bloed voldoende om de hele school aan te trekken. Vandaar dat de piranha de bijnaam “hyena van het water” zeker en vast verdient.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kreeften en garnalen (aquarium nrs 16, 17 & 18)

Dat tropische zoetwater kreeften en garnalen bevallig mooi zijn zal niemand ontkennen. Vooral de intense kleurenpracht van de garnalen maken voor velen een onweerstaanbare drang deze lieve diertjes prima te verzorgen. Het is dan ook de huidige trend in de aquaristiek.  Ontdek menige siergarnalen in allerlei kleuren op de OZO (Olmense Zoo Onderwater).
 

 

 

 

 

 

 

Zoenvissen
(aquarium nr 34)

Sensationele vissen die mekaar hartstochtelijk kussen.

Dit typisch “zoengedrag” is helemaal geen teken van liefde, maar een machtsstrijd tussen mannetjes. Ze willen laten zien wie de sterkste is, en doen dit vooral om de vrouwtjes te imponeren.

Ze (Helostoma temmincki) komen uit Z-O Azië en worden wel 30 cm lang, maar in het aquarium max. 15 cm. Ze zijn in de handel te verkrijgen als wildvorm, in de grijsgroene kleur, maar ook als roze nakweek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harnasmeervallen (aquarium nr 50)

Deze tropische meervallen uit Midden- en Zuid-Amerika zijn interessante vissen met een apart uiterlijk. In de praktijk worden ze ook pleco's genoemd. Er zijn veel soorten in verschillende maten en met allerlei kleuren en aftekeningen. Op de OZO-show is zelfs een reuze albino variant present. Harnasmeervallen hebben geen schubben maar benige platen om hun lichaam te beschermen.

 

 

 

Inlandse vissen (aquarium nrs 19 & 30)

De lijst ‘Van Aal tot Zonnebaars’ telt ruim 60 vissoorten die voorkomen in de waterlopen van de Lage Landen. Deze inheemse vissen zal je niet allemaal aantreffen op de Aquariumshow “Olmense Zoo Onderwater” maar toch een groot aantal aantrekkelijke soorten uit die lijst. Liefhebbers van de hengelsport zullen dit absoluut kunnen appricieren.