Heiko Bleher heeft vorige maand via internet een lovenswaardig initiatief opgestart.

BIOTOPE AQUARIUM Project is op zoek naar financiële steun van aquariumliefhebbers, professionals, industrieën en wetenschappers om het EERSTE INTERNATIONALE MULTIMEDIA-PLATFORM te bouwen dat 100% is toegewijd aan de promotie van het BIOTOPE AQUARIUM-concept door middel van aquatisch onderzoek, behoud van zoetwaterhabitats en educatie van de jongere generatie wereldwijd.

Lees meer: https://biotope-aquarium-group.com/

Een aantal internationale prominenten uit de aquaristiek hebben hun steun toegezegd:

 • Olga Baranovska, Okraïne
 • Heiko Bleher, Italië
 • Heiko Blessin, Duitsland
 • Philippe Chevoleau, Frankrijk
 • Hudson Crisanto, Brazilië
 • Hans-Georg Evers, Duitsland
 • Flavio Lima, Brazilië
 • Chris Lukhaup, Duitsland
 • Ivan Mikolji, Venezuela
 • Evgenia Moiseeva, Rusland
 • Michael Salter, Canada
 • Greg Wittstock, USA

De oproep voor hulp: http://igg.me/at/biotopeaquarium/shre

 

Onderzoekers van PXL en UHasselt hebben een revolutionaire methode ontwikkeld in de strijd tegen de Amerikaanse stierkikker - ook wel eens onterecht de brulkikker genoemd naar een slechte vertaling van het Engelse bullfrog.  Ze gaan de eitjes steriel maken en weer uitzetten als voedsel zodat het beestje onvruchtbaar wordt wanneer hij ervan eet. Het is de bedoeling volgend jaar de eerste stierkikkers in de vallei van de Grot Nete los te laten. Vermits een stierkikker tot 13 jaar oud kan worden, moet deze methode ervoor zorgen dat we uiterlijk binnen een kwarteeuw van de invasieve exoot verlost zijn.

 

 

De Australische regering gaat de komende jaren 500 miljoen Australische dollar (312 miljoen euro) investeren in het herstel van het Groot Barrièrerif.

 

Dat heeft minister van Milieu Josh Frydenberg gezegd. "Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis", luidt het.

Het geld zal gaan naar het herstellen van het rif, het verbeteren van de waterkwaliteit, het tegengaan van doornenkronen - zeesterren die zich voeden aan het koraal - en het resistenter maken van het koraal tegen hogere temperaturen en licht.

Het Groot Barrièrerif is 's werelds grootste koraalrif. Het beslaat net geen 345.000 vierkante kilometer voor de noordoostkust van Australië, en is sinds 1981 werelderfgoed. De laatste jaren heeft het echter te kampen met grootschalige verbleking, waardoor een derde van de koralen is afgestorven.

Frydenberg wees ook op het belang van het rif voor de Australische economie, vooral op vlak van toerisme. Het levert 64.000 jobs op en brengt jaarlijks 6,4 miljard Australische dollar (4 miljard euro) in het laatje. Bron Belga

 

Vivariumbeurs 2018 gaat door op zaterdag 24 en zondag 25 november in een nieuwe locatie.

Autotron Rosmalen in de Expodome (de grootste hal van het Autotron).
Adres: Graafsebaan 133,  NL-5248 NL Rosmalen

 

 

 

De glimlachende axolotl geeft zijn geheim prijs: het grootste genoom ooit ontcijferd
 

 

Onderzoekers hebben voor het eerst het hele genoom - het geheel aan genetische informatie - van de axolotl ontcijferd, de Mexicaanse amfibie met de mond die altijd lijkt te glimlachen. En wat blijkt? Het genoom is het grootste dat ooit in zijn geheel gesequencet werd. Aangezien de axolotl in staat is tot een wonderbaarlijke regeneratie van beenderen, spieren en zenuwen, en het niet duidelijk is hoe hij dat doet, is er heel wat belangstelling voor zijn genen.

Populatie van meest zeldzame vis is verdubbeld


Foto Reel Life Survey

Goed nieuws voor de oceaanwereld: in Tasmanië hebben duikers een nieuwe school van bijzondere vissen ontdekt. Het gaat om de Thymichthys politus, de meest zeldzame vis ter wereld. De ontdekking betekent dat de populatie van deze rode wezentjes als het ware verdubbeld is.

Er zwemmen genoeg vissen in de zee, wordt wel eens gezegd. Maar zowel op liefdesvlak als in het echt klopt die uitspraak niet altijd. Neem nu de Thymichthys politus, ook wel de rode handvis genoemd. Tot voor kocht dachten biologen dat er maar twintig à veertig van deze soort waren, waardoor het beestje de meest zeldzame vis ter wereld werd genoemd.

Nu lijkt het toch de goede kant op te gaan met de vis, die je herkent aan zijn rood-oranje kleur. Voor de kust van Tasmanië hebben wetenschappers van het Australische Institute of Marine and Antarctic Studies als bij toeval een nieuwe kolonie ontdekt. Na zo’n drie en een half uur onder water zag een van de duikers plots zo’n zeldzaam exemplaar. Uiteindelijk ontdekten ze dat de vis ronddobbert met zo’n veertig soortgenoten.

Opluchting
“Deze vondst is een ongelofelijke opluchting”, verklaart zeebioloog Rick Stuart Smith van de University of Tasmania enthousiast. “Nu is het aantal rode handvissen in één klap verdubbeld.” De onderzoekers denken ook na om een kweekprogramma op poten te zetten, om de toekomst van de visjes te verzekeren.

 

Door de opwarming van de aarde worden bij zeeschildpadden steeds minder mannetjes geboren. Aan het Groot-Barrièrerif is de toestand ronduit dramatisch, stelden onderzoekers vast.Bij zeeschildpadden hangt het geslacht samen met de temperatuur van het zand waarin ze hun eieren leggen: hoe warmer het zand, hoe meer vrouwtjes uit het ei komen. In warmer zand worden ook meer jongen doodgeboren.

'Als de wereldwijde temperatuur zoals voorspeld met 2,6 graden Celsius stijgt tegen 2100, dan lopen veel zeeschildpaddenpopulaties het risico dat er veel jongen in het ei sterven en er alleen vrouwtjes worden geboren', staat in de vakpublicatie Current Biology.

Groot Barrièrerif
Bij de groene zeeschildpad, een van de belangrijkste zeeschildpadsoorten, is de situatie nu al dramatisch, stelde een team onder leiding van de Amerikaanse oceaandienst NOAA vast. Op de minder warme zuidelijke stranden van het Groot Barrièrerif is het overwicht van vrouwelijke jongen gematigd: ze zijn goed voor 65 tot 69 procent van alle jongen.

Maar bij de ongeveer 200.000 zeeschildpadden die op de warmere noordelijke stranden van het rif geboren worden, is de verhouding helemaal scheefgetrokken: maar liefst 99 procent van de jongen is vrouwelijk. Bij de volwassen exemplaren in die zone is ook al 86 procent al vrouwelijk.

 

 

 

 

 

Aan de Salvatoriaanse kust in de baai van Jiquilisco aan de Stille Oceaan zijn tussen de 300 en 400 zeeschildpadden dood aangetroffen.

Eind oktober waren de zeeschildpadden er aangespoeld. Wetenschappers van het ministerie van Milieu en de universiteit van San Salvador namen stalen om uitsluitsel te brengen over de massale sterfte.

Waarschijnlijk is de algensoort "rode gloed" verantwoordelijk voor de dood van de dieren.

Het is nog niet duidelijk hoeveel dieren er nu gestorven zijn. Volgens het ministerie kunnen de karkassen van de zeeschildpadden door de stroming ver weg zijn gedragen.

 

 

Duikcentrum TODI blaast een eerste kaarsje uit. Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts leggen meteen mooie cijfers voor. Naast 20.000 watersportfanaten zakten in het voorbije jaar ook 125.000 ‘gewone’ bezoekers af, werden er 1.500 initiaties gegeven, en 50.000 gerechten geserveerd. De 2.000 vissen die bij de start in de watertank losgelaten werden, zijn intussen verdubbeld in aantal.

Meer vissen
In het duikcentrum Todi in Beringen zijn bij deze gelegenheid 6 grote kogelvissen uit Afrika uitgezet. Eén jaar na de opening telt het duikcentrum al meer dan 4000 vissen. Naast de 25 soorten die er aanvankelijk uitgezet werden, is het duikbassin inmiddels ook de habitat van enkele prachtige vissen die afkomstig zijn van Aquatopia en Sealife.

 

Zeer recent (31-10-2017) kwamen daar nog vijf Tretraodon mbu’s bij, dit zijn de grootste zoetwaterkogelvissen ter wereld. Vissen die tot 70 centimeter lang kunnen worden. Ze bewegen zich ook verticaal, zoals helikopters. Bovendien zijn ze erg nieuwsgierig. Als er duikers in het water zitten, zwemmen zij zeker op de eerste rij.
Als afsluiter van een succesvol 2017 werden ook nog vijf 70 cm-grote barbelen ofwel “Leptobarbus hoevenii” in het bassin gezet.

Nemo's Garden
In augustus werd ook een wetenschappelijk project 'Nemo's Garden' opgestart. Hierbij wordt nagegaan hoe er in de toekomst onder water op economische en milieuvriendelijke wijze gewassen kunnen geteeld worden voor menselijke consumptie. In deze ‘biosfeer onder water’ kweekt het duikcentrum nu onder meer trostomaten en basilicum.
TODI is de 4de internationale locatie voor dit project. De andere Ocean Reef Group onderwater tuinen bevinden zich in Italië, Californië en Dubai.

 

video TVL

 Brussel, Koekelberg - Het Brussels Aquarium in Koekelberg houdt ermee op. “We zijn uitgeput door de onaflatende strijd”, aldus de uitbaters.

 

 

Over de precieze reden is nog niet veel bekend. Directeur Danielle Roose en conservator Pierre Demol spreken voorlopig liever niet met de pers. In een mededeling luidt echter dat beiden “uitgeput zijn door de onaflatende strijd”. “De lat kwam steeds hoger te liggen, vandaag onbereikbaar hoog”, klinkt het.

Danielle Roose en Pierre Demol startten 15 jaar geleden met de uitbouw van het Openbaar Aquarium Brussel. Sinds 2005 is het open voor het publiek. Jaarlijks ontving het zeldzame museum, gelegen in de schaduw van de basiliek van Koekelberg, soms tot 25.000 bezoekers.

Begin dit jaar kwam er vanuit het Aquarium al een noodkreet. De bezoekersaantallen zakten en de subsidies slonken de voorbije jaren van 81.000 euro tot 29.000 euro. Van sluiting was toen nog geen sprake. "Maar extra inkomsten zijn nodig, anders zal onze werking er onder lijden", klonk het toen.

Overnemers
Op 7 januari 2018 sluit het Aquarium nu dan toch de deuren. Tot dan valt er nog een glimp op te vangen van de meer dan 250 kleine soorten vissen, amfibieën en ongewervelden. Wat met hen zal gebeuren, is onduidelijk. Volgens onze informatie zouden de uitbaters zoeken naar overnemers of een eventuele bestemming voor de vissen.

 

Dubai wil zaken nog wel eens overdrijven.

Deze keer heeft men een oplossing bedacht voor de wachtrijen en ergernis bij de douane. Inderdaad, virtuele vissen. Een overdreven maar mooi stuk techniek. De lange rijen die je normaal voor de douaniers vindt zijn nu overdekt. Bij aankomst lijkt het of je door een gang in een aquarium loopt. Om je heen zie je de prachtigste vissen. Uiteraard sta je even stil om die te bekijken. Feitelijk is het precies andersom. De vissen zijn virtueel en bekijken jou als je naar hen kijkt. Zodra jouw afbeelding overeen komt met het beeld dat zij hebben mag je doorlopen. Is dit niet het geval dan neemt de oude en vertrouwde douanier u mee voor een fysieke controle.

Wat zijn de achtergronden bij deze virtuele vis?

De nederlandse dierentuin Burgers’ Zoo opent dit jaar begin juli de grootste overdekte mangrove ter wereld. Er zijn niet veel dierentuinen met een nagebouwde mangrove, omdat het een heel ingewikkeld systeem is. Het project in Arnhem is geïnspireerd op de mangroves aan de kust van Belize in Centraal-Amerika. Burgers’ Zoo beschermt dit natuurgebied al 28 jaar.

Mangroves komen alleen voor aan tropische kusten langs de evenaar. Het is een heel bijzonder ecosysteem met eb en vloed, brandende zon, brak en zout water en soorten die zich aan die barre omstandigheden hebben aangepast. Er zijn bijvoorbeeld 380.000 plantensoorten ter wereld, maar slechts 110 soorten overleven in een mangrove.

De Arnhemse mangrove beslaat 3.000 vierkante meter en ligt onder een koepel van 16 meter hoog. Als de planten een beetje groter zijn, worden er leguanen los gelaten. Later volgen andere reptielen.
Via een panoramaruit van 12 meter lang en 1,8 meter hoog kan je vaf volgende maand een blik werpen in het bassin van de Caribische zeekoeien.
Als het eb wordt, komt de moddervlakte tot leven! Overal schieten wenkkrabben uit hun veilige holletjes te voorschijn. Het diepere watergedeelte van het mangrovebassin is dan weer het territorium van de degenkrabben. Verder wordt het oceaanbos bewoond door vogels en honderden vlinders.

De overkapte mangrove is duurzaam en energiezuinig gebouwd en voorziet zoveel mogelijk zelf in koeling en verwarming. De miljoen liter water in het zeekoeienbassin wordt in huis gefilterd. Het project heeft ongeveer 5 miljoen euro gekost.

Burgers’ Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem, www.burgerszoo.nl