22 februarI 2024- Bron VRT - Nooit geziene zeedieren ontdekt op onderzeese bergketen voor kust van Chili

Een groep internationale wetenschappers heeft voor de kust bij Chili meer dan 100 nieuwe diersoorten ontdekt. Ze troffen bijvoorbeeld nieuwe diepzeekoralen, glassponzen, vlokreeften en andere kreeften aan.

Wetenschappers hebben mogelijk meer dan 100 nieuwe diersoorten gevonden op een onderzeese bergketen voor de kust van Chili. Het gaat om zee-egels, kreeften, sponzen en koralen die nooit eerder zijn gezien. En zelfs soorten die waarschijnlijk helemaal nieuw zijn voor de wetenschap.

Diep in de Stille Oceaan, voor de kust van Chili, liggen Salas y Gómez en Nazca: 2 onderzeese bergketens van vulkanische oorsprong, samen meer dan 4.000 kilometer lang. Het wordt gezien als één van de meest unieke hotspots voor mariene biodiversiteit op aarde. En het blijkt die naam ook waar te maken.

Met een onderwaterrobot die tot 4.500 meter diep kan duiken, hebben wetenschappers het onderwaterleven op 10 van de 200 onderzeese bergen in kaart kunnen brengen. Ze ontdekten dat elke berg een compleet verschillend ecosysteem bleek te herbergen. Er werden meer dan 100 nooit geziene zeediertjes gevonden.

"We hebben onze verwachtingen tijdens deze expeditie ruimschoots overtroffen. Je verwacht altijd nieuwe soorten te vinden in deze afgelegen en slecht onderzochte gebieden, maar de hoeveelheid die we hebben gevonden, vooral voor sommige groepen zoals sponzen, is verbluffend", zegt marien bioloog Javier Sellanes die de expeditie heeft geleid.

De wetenschappers gaan nu het DNA analyseren van de dieren waarvan ze vermoeden dat het om nieuwe soorten gaat. "De volledige identificatie kan jaren duren, het team heeft een ongelofelijk aantal stalen gevonden in deze verbazingwekkend mooie en weinig bekende hotspot voor biodiversiteit", zegt de directeur van het onderzoeksinstituut Schmidt Ocean Institute.

De wetenschappers hebben tijdens de expeditie 52.777 vierkante kilometer oceaanbodem in kaart gebracht. Ze ontdekten ook 4 nieuwe onderzeese bergen voor de kust van Chili, waarvan de hoogste 3.500 meter hoog is.

De wetenschappers vragen met hun ontdekkingen ook meer aandacht voor het beschermen van het rijke onderwaterleven in de Stille Oceaan en daarbuiten. "Deze bloeiende en gezonde ecosystemen bewijzen dat de maatregelen die nu al bestaan in een deel van het gebied (de nationale parken Nazca-Desventuradas en Juan Fernández, red.), effectief bescherming bieden", zegt professor Sellanes.

Vandaag start nog een tweede expeditie langs de onderzeese bergketen Salas y Gomez. Wetenschappers zullen er de komende maanden tot 600 meter diepte duiken.

 

Foto links: Visje (een Chaunax) gezien op een diepte van 1.388 meter op één van de onderzeese bergen voor de kust van Chili

Foto rechts: Een zeldzame soort inktvis (Mastigoteuthidae), gezien op 1.105 meter diepte langs de onderzeese Nazca-bergketen