Onderzoek van de KU Leuven opent mogelijk de weg naar nieuwe behandelingen voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. En dat allemaal dankzij een klein visje.
Het is Nothobranchius furzeri, een van de fraaie killisoorten (zie verder).


Transgenics in the African Turquoise killifish: friends or foe? Is het onderzoek van Jolien Van Houcke dat kon aantonen dat een behandeling met twee bestaande medicijnen de hersenen van oude killivissen niet alleen verjongt, maar ook beschermt tegen toekomstige aandoeningen of letsels. De studie bevestigt nu dat ook voor ziekten gerelateerd aan de verouderde hersenen, die geneesmiddelencombinatie mogelijk een oplossing kan betekenen. Denk aan dementie bij alzheimer- of parkinsonpatiënten. Verdere klinische studies zijn echter nodig om de effecten bij de mens aan te tonen.

 

 

Nothobranchius furzeri waarvan sprake in het onderzoek is geen visje voor de beginner. Ze worden veelal niet ouder dan 3 maanden!

Dit visje kent een zeer beperkt verspreidingsgebied in het zuid oosten van Zimbabwe en Mozambique. Ze komen niet vaak voor en hun leefgebied wordt ernstig bedreigd door veranderingen aanpassingen voor landbouw en pesticiden.
Dat de Afrikaanse killivissen heel snel volwassen moeten worden, is al een tijdje bekend. De visjes leven in regenwaterpoeltjes op de Afrikaanse savanne. Vrouwtjes begraven hun embryo’s in het sediment. Wanneer het poeltje droogvalt, is er geen man overboord; de embryo’s gaan in diapauze en wachten rustig af tot het gaat regenen en het poeltje zich weer vult. Soms duurt dat een jaar of zelfs twee. Wanneer het poeltje dan volloopt, moeten de embryo’s snel handelen, want ze moeten zich voortplanten voor de poel weer droogvalt.

Experimenten in het lab hebben onthuld dat de embryo’s zodra ze aan water worden blootgesteld in drie tot vier weken uitgroeien tot seksueel volwassen vissen.

Zie ook: Splinternieuws 205