De rijke biodiversiteit van Thailand is nog lang niet volledig geïnventariseerd. Olivier Pauwels, Curator Vertebraten van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, inventariseert en beschrijft al meer dan 20 jaar reptielen samen met zijn Thaise collega Montri Sumontha (Ranong Marine Fisheries Research and Development Station). Samen ontdekten ze al talloze nieuwe soorten in afgelegen gebieden over heel Thailand. Op een totaal onverwachte plaats: naast een beroemde boeddhistische tempel in Cha-Am en in het midden van de stad Ranong ontdekten ze twee nieuwe soorten.

De nieuwe gekko's werden beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa en kregen deze naam mee; Dixonius dulayaphitakorum en Dixonius pawangkhananti. Ze zijn respectievelijk de 10e en 11e soort in hun geslacht en brengen het aantal Dixonius-soorten dat endemisch is voor Thailand op vijf.

Gekko's van het geslacht Dixonius zijn een groep kleine grond- en rotswonende gekko's. Ze worden soms ook "leaf-toed" gekko's genoemd, verwijzend naar de vorm van het kleefkussentje op het uiteinde van hun tenen, die doet denken aan een ginkgoblad. Dixonius-leden zijn over het algemeen minder dan 10 cm lang, inclusief staart, en eten vooral insecten en kleine spinnen.

BRON: Siska Van Parys, Museum Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen