Een nieuwe robot kan van kleur veranderen zoals een echte kameleon. Dat doet die door een combinatie van nanodraadnetwerken en kleursensoren te gebruiken.

Artificiële camouflage imiteert de natuurlijke camouflage die te vinden is bij verschillende diersoorten.
Seung Hwan Ko is professor aan het laboratorium voor toegepaste nano- en thermowetenschappen aan de Nationale Universiteit van Seoul in Korea. Hij past een nieuwe strategie toe door gebruik te maken van vloeibare kristallagen met nanodraadnetwerken. De kristallagen vangen licht op en reflecteren dat als verschillende kleuren. Samen met kleurensensoren en terugkoppelingscontrolesystemen maakten de professor een kunstmatige kameleonhuid en zette die op een robot. Het resultaat is een robot die in real time van kleur kan veranderen.

Er is nog meer onderzoek nodig om verschillende soorten textuur te kunnen herkennen en correct weer te kunnen geven. Deze ontdekking kan gevolgen hebben voor de volgende generatie van draagbare camouflagetechnologie.
bron: eoswetenschap.eu

VIDEO: https://youtu.be/yh4P68BHodo

 


Zoetwatergarnalen worden in Vietnam al meer dan 100 jaar bestudeerd.
Do Van tu, Cao Thi Kim Thu uit Vietnam en Thomas Von Rintelen uit Duisland hebben onlangs in het Aziatische land in Cuc-Phuong National Park de eerste holengarnalen ontdekt en voorlopig als Caridina thachlam beschreven. De soort is vernoemd naar de plaats waar zij werden gevonden. Zij werden in volledige duisternis ontdekt circa 50 meter in een grot in een zoetwaterbron.

Caridina thachlam kan worden onderscheiden van zijn soortgenoten door een reeks morfologische kenmerken, zoals sterk gereduceerde ogen zonder oogstengel, korte en bijna ongewapende rostrum en slanke pereiopoden. Dit zou verklaren dat de garnalen nog een resterend zicht hebben. De ontdekkers willen eerst een revisie van Caridina, Pracaridina en Neocaridina afwachten.

Bron: https://kurzelinks.de/vietnamcaridina

 

Al in 2006 kwamen de eerste meldingen van tropische slangen in Hasselt binnen. In meerdere berichten werden de slangen nadien als 'Taiwanese' rattenslangen benoemd. Toen was nog niet meteen duidelijk welke soort het precies was en of de slangen zich hier konden voortplanten. Maar na enkele jaren bleek dat dit wel het geval is. De ingeburgde reptielen zijn bekend als Chinese prachtslangen (Elaphe taeniura taeniura).
Zie ook Splinternieuws van juni 2015: Slangeninvasie in Kuringen

Dit jaar zijn wetenschappers gestart met het wegvangen van de Chinese prachtslangen op een stukje spoor in Hasselt. Hier zijn al 21 slangen gevangen. Omdat de uitheemse soort niet op de lijst staat van dieren die je hier zonder vergunning mag houden, verhuisden deze slangen naar Nederland.

 

Dubai, de stad met het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa), heeft nu ook het diepste zwembad. In totaal is het zwembad 60 meter diep en maakt het deel uit van een van de nieuwste attracties in Dubai: ‘Deep Dive Dubai’. De eigenaars hopen eind deze maand te openen voor het publiek.
Het zwembad is gevuld met 14 miljoen liter water, waardoor het vier keer groter is dan elk ander zwembad ter wereld. De Deep Dive Dubai is eigenlijk een heuse onderwaterstad, waar duikers kunnen snookeren, schaken en genieten van een potje tafelvoetbal.
Prijskaartje? Tussen de 113 en 345 euro voor een uurtje… en geen vissen te zien!

 

In Pelt is een eigenaar van giftige slangen onlangs aan de dood ontsnapt. De man lag zeven maanden geleden in coma nadat hij gebeten werd door een levensgevaarlijke cobra. De jongeman ging meteen naar het ziekenhuis in Weert (NL). Van daaruit ging het naar Rotterdam en Leuven. Hij verbleef maanden in het ziekenhuis en raakte een vinger kwijt. Intussen is de jongeman al in die mate hersteld dat hij zijn arm opnieuw kan bewegen.   

Vorige week werden bij hem thuis een aantal reptielen in beslag genomen.

Het ging om drie Texaanse ratelslangen, een Indische cobra, twee reuzenwoestijnspringmuizen en een netpython.

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vangt de uiterst giftige slangen op.

 

Een wetenschappelijk comité van de Unesco wil dat het Groot Barrièrerif op een lijst komt van Werelderfgoed dat "endangered" (bedreigd) is. Het grootste koraalrif ter wereld moet dringend worden gered van aftakeling door de klimaatopwarming, zegt het comité, wat op verzet stuit van de Australische regering. Dat dit natuurgebied achteruitgaat, lijdt overigens geen twijfel. De afgelopen decennia kreeg het rif te maken met diverse en bijzonder hevige verblekingsgolven. Die hebben het merendeel van de koralen aangetast. Ondertussen blijven de stikstofwaarden in het water te hoog, en blijft de temperatuur op het rif stijgen.

De Australische regering is matig met ambitieuze plannen om het rif te vrijwaren van problemen. Voor Australië is het rif een toeristische attractie en een bron van werkgelegenheid. Het doet al jaren pogingen om het van de zwarte lijst te houden.

De voorzitter van de UNESCO is de Chinese onderminister voor Onderwijs Tian Xuejan. Wordt het koraalrif nu inzet van een ruzie tussen China en Australië? 

 

Interzoo is de belangrijkste vakbeurs voor de petcareindustrie die alle pare jaren in het Duitse Nürnberg plaats vind. 
Nadat in april 2020 duidelijk werd dat er dat jaar wegens de corona pandemie geen Interzoo zou plaatsvinden, werd er al snel gewag gemaakt van een nieuw evenement in 2021. Dat zou dan gewoon doorgaan van 1 tot en met 4 juni 2021. Dat dit evenement ook niet fysiek zou kunnen doorgaan werd snel duidelijk, maar kreeg dan uiteindelijk een online digitale versie. 

Vorig jaar lieten trouwens heel wat organisatoren van soortgelijke evenementen weten dat ze overschakelden op een digitale beurs. Zo gingen MACNA, ReefStock en Vivarium ook digitaal door. Interzoo.digital, de virtuele editie beleefde dus van 1 tot en 4 juni 2021 zijn vuurdoop. Het digitale platform, dat naast circa 340 exposanten een goed gevuld randprogramma presenteerde, mocht net geen 15.000 bezoekers verwelkomen. De eerste reacties na afloop waren positief, al gaven diverse standhouders aan dat hun voorkeur toch uitgaat naar een fysiek event.

De volgende editie van Interzoo is gepland van 24 tot 27 mei 2022 in het beurscomplex te Nürnberg (D).

 

Octopussen, met hun 8 armen, 9 hersenen, 3 harten en duizenden zuignappen, zijn in staat tot meerdere handelingen en kunnen zelfs radicaal van kleur veranderen. Aangetrokken door wat ze niet kennen, zijn ze in staat te leren van hun ervaringen. Sommige specialisten ontdekten zelfs bijzondere vormen van humor en empathie in het gedrag van de octopus. 

Op donderdag 13 mei om 20.00 uur was (dankzij de website van NTGent) online een verbazingwekkende voorstelling te volgen die in Vidy-Lausanne (Zwitserland) doorging.  Het was een verrassende interactie tussen een Zwitserse actrice op het podium en een octopus ondergedompeld in een gigantisch aquarium, met 1.300 liter water, ook op het podium. De voorstelling, die ongeveer een uur duurt was een theatraal, muzikaal theaterstuk waarin de toeschouwer misschien niet degene is die men verwachte. Deze keer was een vis de deskundige.

Omdat een optreden in de theaterzaal, met publiek, niet kan volgens de huidige coronamaatregelen was de show op voorhand opgenomen.

 

 

Nathan Reeves was in januari 2021 aan het zwemmen voor de kust van het Australische eiland Norfolk toen hij zijn trouwring pardoes verloor in de Stille Oceaan. Voorgoed verloren, vreesde hij. Maar dat was buiten een snorkelaar gerekend die het kleinood spotte rond het lichaam van een vis (Myxus elongatus). De lokale bevolking probeert de vis nu opnieuw op te sporen om de trouwring te verwijderen en het sieraad aan de bruidegom te schenken.
Meer info (engelstalig): https://www.norfolkislandreef.com.au/

 

Het Serpentarium in Blankenberge, de enige reptielenzoo in ons land, zal de deuren niet meer openen. De verplichte sluiting door corona, de aanhoudende hoge vaste kosten, een uitdagende infrastructuur en een onzekere toekomst leidden tot deze beslissing, zo lezen we het in een persbericht. 
De vier vaste medewerkers van het Serpentarium verliezen hun job, de 200 terrariumdieren verhuizen grotendeels naar Zoo Antwerpen en Planckendael. 

Het Serpentarium ontstond in 1998 uit de privécollectie van gepassioneerd terrariumliefhebber Marnick Croes. In de jaren die volgden groeide de attractie uit tot een reptielenzoo met 100 terraria en een collectie van 200 dieren. Sinds de overname in 2009 door de Zoo Antwerpen werd extra ingezet op educatie.

 

Otters in Georgia Aquarium in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia zijn positief getest op het coronavirus, meldt de dierentuin. 

Ze begonnen milde ademhalingssymptomen te vertonen, waaronder niezen, loopneuzen, gebrek aan energie en hoesten, maakte men bekend in een persbericht en op de website. Een medisch team verzorgt de dieren en houdt ze nauwlettend in de gaten.

Het aquarium vermoedt dat ze besmet zijn geraakt door contact met een asymptomatische medewerker. Alle personeelsleden die in contact zijn geweest met de otters zijn uit voorzorg getest. De dieren hebben nooit direct contact gehad met bezoekers van het aquarium, omdat ze achter glas te bezichtigen zijn.
Het gaat inmiddels beter met de otters en de verwachting is dat ze volledig zullen herstellen.

 

Een Indische varaan, heeft enkele supermarktbezoekers de stuipen op het lijf gejaagd in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Op angstaanjagende beelden is te zien hoe, het reptiel van twee meter lang een schap van de lokale 7-Eleven beklimt. In paniek belde het personeel de politie om het dier te verwijderen uit de winkel.

Video YouTube

De Indische varaan (Varanus salvator) kan tot maximaal 3 meter lang worden inclusief de staart. Het is het een van de grootste hagedissoorten ter wereld.

De Indische varaan is een carnivoor en niet erg kieskeurig wat betreft zijn prooi. De meest voorkomende prooien van de Indische varaan zijn vogels, kleine zoogdieren zoals ratten en muizen, vissen, hagedissen, kikkers, slangen, kleine krokodillen en schildpadden. Van de Indische varaan is bekend dat relatief grote prooidieren kunnen worden verorberd. Een exemplaar met een lengte van 120 centimeter is in staat om een slang van 130 cm te verschalken en van een varaan met een lengte van twee meter is waargenomen dat een schildpad met een schildoppervlak van 16 bij 10,5 centimeter is doorgeslikt. (Wikipedia)


 

Subcategorieën