Het tropisch koraalrifaquarium van Burgers’ Zoo in het Nederlandse Arnhem viert zijn 25-jarig jubileum. 

En wie jubileum zegt, zegt taart. Dus waarom geen taart voor de vissen? De zoo zorgde voor een zelfgemaakte taart van visgelei en twee duikers daalden af in het koraalrif met deze gezonde traktatie. Het Arnhemse dierenpark loopt samen met enkele toonaangevende internationale publieksaquaria wereldwijd voorop met het kweken van koralen en roggen.

Video:  https://youtu.be/b-cPz9eQVf4 

 

 

 

 

Zebravisjes (Danio rerio) helpen in zoektocht naar medicijnen tegen ADHD en depressie.

 

 

Persoonlijkheid is erfelijk bij zebravissen: risiconemende ouders krijgen risiconemende kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van Christian Tudorache en zijn team, dat is gepubliceerd in BMC Neuroscience. Het onderzoek kan mogelijk helpen om medicijnen te ontwikkelen voor mensen met bijvoorbeeld een depressie.

“Net als mensen hebben zebravissen een persoonlijkheid. Zo zijn er proactieve vissen die risico nemen, agressief zijn en snel routinegedrag aannemen. Deze dappere vissen durven sneller een nieuw gebied te verkennen waardoor ze onder andere snel nieuw voedsel vinden, maar ook een roofdier kunnen tegenkomen”, stelt de bioloog die is verbonden aan de Universiteit Leiden. “Reactieve zebravissen nemen minder risico, zijn angstiger en flexibeler. Zij vinden daardoor minder snel nieuw eten, maar worden ook minder snel opgegeten.”

Met allerlei verschillende testen kan Tudorache zien met wat voor vis hij te maken heeft. Door vissen met dezelfde persoonlijkheid te laten paren, zijn foklijnen van proactieve en reactieve vissen ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat gedragseigenschappen zoals agressiviteit en angstgedrag over meerdere generaties consistent zijn. Daarmee is de erfelijkheid van persoonlijkheidstypes aangetoond.

Superzielig
Dankzij de foklijnen die er nu zijn, kan er meer onderzoek worden gedaan met deze zebravissen. Het helpt om medicijnen te testen voor bijvoorbeeld ADHD, depressie en bipolariteit. De genen die in mensen samenhangen met vormen van neurodiversiteit, komen namelijk overeen met genen in zebravissen.

Tudorache: “Bij proactieve vissen zien we bijvoorbeeld een gen dat lijkt op een menselijk gen dat te maken heeft met ADHD. En bij reactieve vissen zien we depressief gedrag terug. Zij zijn ook gevoeliger voor stress en kunnen sneller een burn out krijgen. Dan liggen ze in een hoekje en vermijden ze sociaal contact met andere vissen. Dat is superzielig, maar het helpt wel om te zien of antidepressiva werken.”
Bron: Chris de Waard (Sleutelstad)

 

 

 

Brand in serre van Koi Paradijs uit Harelbeke

In de siervissenzaak Het Koi Paradijs in Harelbeke is zondagmiddag (23 maart 2025) een zware brand uitgebroken. De brand ontstond in een opslagruimte achter de zaak. Die werd gebruikt door de winkel Carrefour. De rookpluim was van ver te zien. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar aanpalende winkels en gebouwen.

 

........


Sinds het overlijden van de zaakvoerder in december vorig jaar was Het Koi Paradijs, gelegen langs de Deerlijksesteenweg in Harelbeke, al enkele maanden gesloten. De aanpalende supermarkt Carrefour gebruikte een serre achter de zaak als bijkomende opslagplaats voor allerlei technisch materiaal. Daar brak zondag kort voor de middag om onduidelijke redenen plots brand uit.

"Ik was net aan het eten, toen ik telefoon kreeg van de mensen van de SupraBazar", zegt de vroegere zaakvoerder Luc Claerhout. "Ik heb 23 jaar de winkel gehad, voor ik die in 2022 overliet. Sinds het plotse overlijden van mijn opvolger, ga ik een paar keer per week langs om de vissen eten te geven." Zondagochtend was Claerhout nog langsgeweest in het pand. "Toen was er niets aan de hand."

Stroom bij vissen uitgevallen
In een andere serre zaten nog vissen. "Ik hoop dat er geen afval in de vijver terechtgekomen is. Als gevolg van de brand is de stroom uitgevallen, waardoor het water zonder zuurstof zit”, zegt Claerhout, die op snelle herstellingen hoopt. "Anders zijn de vissen morgen dood."

Na de bluswerken bleek gelukkig al snel dat alle vissen de brand overleefd hadden en dat de stroom enkele uren later hersteld kon worden. De schade in de opslagplaats is aanzienlijk.

"Bij onze aankomst sloegen de vlammen door het dak van de serre naar buiten", zegt brandweerofficier Henk Vanwalleghem. "Onze ploegen kregen het vuur snel onder controle en konden gelukkig voorkomen dat de brand oversloeg op de aanpalende SupraBazar."

De winkel bleef gevrijwaard van schade en moest enkel kortstondig verlucht worden. De SupraBazar is op zondag open tot 12 uur. De laatste klanten waren net vertrokken toen de brand uitbrak. Niemand raakte gewond bij de brand.
Bron:radio 2, Barbara De Jonckheere

 

 

'Lelijkste vis ter wereld' in Nieuw-Zeeland gekroond tot vis van het jaar 

De blobvis heb je vast weleens voorbij zien komen. Zie bericht 105 in rubriek "Rariteiten...".

      
'Lelijkste vis ter wereld' in Nieuw-Zeeland gekroond tot vis van het jaar  
    

Hij ziet er op het droge uit als een nogal onsmakelijke, slijmerige pudding, en hij is ook al eens uitgeroepen tot lelijkste vis ter wereld: het diepzeeschepsel met de toepasselijke naam blobvis. Maar dat weerhield de bevolking van Nieuw-Zeeland er allemaal niet van hem als 'vis van het jaar' uit te roepen.

De blobvis hield in de jaarlijkse verkiezing de Nieuw-Zeelandse paling en de pygmy pipehorse, een soort zeepaardje, achter zich.

Het diertje met de wetenschappelijke naam Psychrolutes marcidus leeft op grote diepte in zee voor de kust van Nieuw-Zeeland en Australië, waar de druk enorm is. De blobvis heeft, in tegenstelling tot andere vissen, geen compleet bottenstelsel, spieren of schubben. Ook heeft hij geen zwemblaas, een orgaan waarmee vissen hun diepte in zee kunnen beheersen.

De blobvis zit anders in elkaar: het dier bestaat uit een gelatine-achtige substantie, die een lagere dichtheid heeft dan water. Daardoor behoudt de vis op grote diepte zijn vorm, terwijl hij op het droge, waar de druk veel lager is, verandert in een pudding-achtige 'blob'. 

Zo ziet hij er in zijn eigen habitat uit:

Een blobvis in zijn normale vorm.© NOAA/Monterey Bay Aquarium Research Institute
Een blobvis in zijn normale vorm.

Volgens een woordvoerder van de Mountains to Sea Conservation Trust, de organisatie die de verkiezing hield, groeit en beweegt de blobvis bijzonder langzaam en kan hij wel 130 jaar oud worden. "Ze liggen zo'n beetje stil op de bodem en wacht tot prooien heel dichtbij komen en min of meer hun bek binnenlopen."

Hoe het met de populatie gaat, is door gebrek aan onderzoek niet bekend. Wel bestaat het vermoeden dat de vis te lijden heeft van vistrawlers die met grote netten de zee afvissen.

In 2013 werd het diertje al tot lelijkste vis ter wereld gekroond. Maar dit jaar neemt hij voor die smadelijke geschiedenis dus wraak, dankzij de bevolking van Nieuw-Zeeland.

Bron: RTL Nieuws

 

 

 

Duizenden kweekzalmen ontsnapt in Noorwegen: 48 euro beloning per gevangen vis.

Het grootste zalmkweekbedrijf ter wereld zit met de handen in het haar na de massale ontsnapping van 27.000 kweekzalmen in Noorwegen. Wie een exemplaar vangt, krijgt 500 Noorse kronen beloning per vis, of zo’n 48 euro voor een 5,5 kilogram wegende zalm.

 

 

Movi, een gigant in de zalmkweekindustrie en wereldwijd actief, heeft de beloning uitgeloofd na de vaststelling dat naar schatting 27.000 zalmen wisten te ontsnappen uit een kwekerij in de boven de poolcirkel gelegen gemeente Dyrøy, aan de Noorse noordelijke kust. Het gevolg van een recente storm waarbij de buitenste ring van een onderwaterkooi beschadigd raakte.

De enorme kweekfaciliteit huist 105.000 zalmen met een gemiddeld gewicht van 5,5 kilogram. Ongeveer een kwart kon ontsnappen. De Noorse overheid stuurde meteen inspecteurs ter plaatse. Waar normaal slechts binnen een straal van 500 meter rond een faciliteit mag gevist worden om ontsnapte zalmen terug te halen, is het vanggebied uitgebreid. Dit “gezien de potentiële omvang van het incident”, zei Vegard Oen Hatten, woordvoerder van het directoraat Visserij dinsdag aan de Britse krant The Guardian. Professionele vissers die een van de zalmen vangen, krijgen van Movi 500 Noorse kronen per exemplaar.

De impact van de ontsnapping is een ecologische ramp voor de wilde zalm, stellen milieuactivisten. Ook Movi zelf noemt de situatie “ernstig en zeer betreurenswaardig”. Kweekzalmen besmetten hun soortgenoten in het wild met de parasiet ‘zeeluis’ en zorgen voor verminderde genetische diversiteit. De nakomelingen hebben op lange termijn een lage overlevingskans in open zee. Nu al heeft twee derde van de wilde Atlantische zalmpopulatie in Noorwegen genetische invloeden van ontsnapte kweekzalm.

Terwijl Noorwegen jaarlijks 1,2 miljoen ton gekweekte zalm exporteert, is het aantal wilde zalmen tot een historisch dieptepunt gezakt. In 33 rivieren is het sinds vorige zomer niet langer toegelaten om op zalm te vissen. Er gaan stemmen op om het visverbod verder uit te breiden tot 42 rivieren en drie fjorden.
Bron: The Guardian

 

 

 

Wetenschappers hebben  (sep 2024) een enorm groot koraal ontdekt in de zuidwestelijke Stille Oceaan. Het is voor zover bekend het grootste koraal ooit. Het koraal is 34 meter breed, 32 meter lang en 5,5 meter hoog, opgebouwd uit bijna een miljard kleine poliepen schrijft National Geographic. Het koraal is drie keer groter dan de vorige recordhouder, die met een afmeting van 22 meter ook al enorm te noemen was (zie artikel dat verscheen in april 2015 in Haaien-Echo's: https://www.zilverhaai.be/images/pdf_files/artikels/0669_Reuzenkoraal.pdf )

Het nieuw ontdekte koraal ligt dieper dan veel andere riffen. De diepte beschermt het koraal mogelijk tegen de stijgende temperaturen aan het zeeoppervlak door klimaatverandering. Het werd ontdekt door een videograaf die werkte op een schip in afgelegen delen van de zuidwestelijke Stille Oceaan. Daar onderzocht hij hoe de zee wordt beïnvloed door het klimaat.

Het koraal (= Pavona clavus)
Het nieuw ontdekte mega koraal is voornamelijk bruin, maar heeft vlekken van felgeel, blauw en rood en vertoont golvende patronen die het oceaanoppervlak nabootsen. Dit indrukwekkende organisme is een complex netwerk van koraalpoliepen — kleine, individuele wezens — die zich in de loop van meerdere eeuwen hebben gevormd. In tegenstelling tot een rif, dat uit meerdere koraalkolonies bestaat, is dit koraal een zelfstandig organisme dat zich zonder onderbreking heeft ontwikkeld over honderden jaren. Om de leeftijd van het mega-koraal te bepalen, gebruikten onderzoekers gegevens uit eerdere studies die de leeftijd van dit soort koraal op andere plekken in de Stille Oceaan schatten. Met deze informatie en de grootte van het koraal kwamen ze tot de schatting dat het tussen de 300 en 500 jaar oud is.

De koraalsoort, Pavona clavus, biedt tevens een thuis aan garnalen, krabben, vissen en andere zeedieren.

 

 


De Aquarium Club, geopend in 2013, is al snel een must geworden in het Parijse nachtleven. Deze chique, elegante club combineert de sfeer van een New Yorkse loft met het uitzonderlijke decor van een 8 meter lang aquarium gevuld met 600.000 liter water.

Op 31 oktober, van 23u45 tot zonsopgang, verandert het Parijse Aquarium, gelegen in de Jardins du Trocadéro, de spectaculaire ruimte in een onderwater koninkrijk.

Het hoogtepunt van de avond is een betoverende zeemeerminnenshow die het podium en het gigantische aquarium, het grootste van Parijs, overneemt en gratie en mysterie combineert in een betoverend waterballet.

Zeemonsters en spookachtige zeemeerminnen staan klaar voor een onvergetelijke avond vol horror en dans. Naast de zeemeerminnen zullen dansers gekleed in lichtgevende kostuums en meeslepende projecties van zeedieren de nacht opluisteren.

Een iconische locatie voor een buitengewone Halloweenavond en de perfecte sfeer wanneer het bovennatuurlijke en het vreemde uit de diepte lijken te komen.

Deze tarieven zijn ook horror !

  •     Ticket + 1 drankje: € 31,50
  •     Premium Tafel: € 630,00
  •     Superior Sofa Tafel: € 840,00
  •     VIP tafel: € 1.575,00
  •     Ultra VIP Tafel: € 3.150,00
 

 

 

Aan de Paalse Plas in Beringen is een Chinese wolhandkrab gespot door een voorbijganger. De wolhandkrab komt van nature voor in Oost-Azië, maar is jaren geleden met schepen meegereisd naar Europa. Nu komt de soort in heel Vlaanderen en ook in onze buurlanden voor. Het is de 2e keer dat er een exemplaar wordt gespot aan de Paalse Plas. De krabben kunnen schadelijk zijn voor het milieu, omdat ze bijvoorbeeld vissen vangen.

Volgens schepen van Milieu Tijs Lemmens (Voluit) is er wel nog geen reden voor paniek. "Het is een robuust beestje dat alles eet wat op zijn pad komt. Als ze met meer zijn, kan dat zeker het ecosysteem verstoren, maar voorlopig gaat het slechts over 1 exemplaar. We moeten als lokaal bestuur op dit moment dus niet ingrijpen. Het is trouwens niet de eerste keer dat de wolhandkrab hier opduikt. In 2015 zijn ze ook al eens gespot in de Plas."

Hoe deze wolhandkrab in de Paalse Plas is terechtgekomen, is niet duidelijk, maar de schepen vermoedt dat de krab via de Winterbeek de Plas heeft bereikt. Hij roept iedereen alvast op om het te melden als er een krab wordt gespot. Zo kunnen de gemeente en de provincie inschatten of ze later al dan niet maatregelen moeten nemen.
Meld het wanneer je er eentje ziet.
Wie een Chinese wolhandkrab tegenkomt aan de Paalse Plas, maakt best een foto en kan deze daarna doorsturen via de website waarnemingen.be.

 

 

Op vrijdag 13 en vrijdag 20 september kun je bij Terra Maris van 12.00 tot 13.00 uur een kijkje nemen achter de schermen van het zeeaquarium in Oostkapelle (NL). In het zeeaquarium Terra Maris leven vissen en andere zeedieren, die in de Oosterschelde en aan de Noordzeekust voorkomen. Op gezette tijden zal aquariumspecialist en maritiem bioloog Jan van der Veen je meenemen in deze verwonderlijke onderwaterwereld van zeesterren, kwallen, anemonen en sepia’s. Ook worden de vissen gevoerd. Deelname: entreeprijs museum. Adres: Terra Maris, Duivenvlietweg 6, NL-4356 ND Oostkapelle Reserveren: is niet nodig.
Adres: Terra Maris, Duivenvlietweg 6, NL-4356 ND Oostkapelle

 

 

Cabomba is (was) een populaire aquariumplant afkomstig uit Zuid Amerika. Je kunt deze soort vinden in de Noordelijke helft van Brazilië, Bolivia, Colombia, Frans Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Cabomba aquatica groeit in stilstaand of langzaam stromend water.

Maar Cabomba (Cabomba aquatica) is een exoot, wat betekent dat deze plant hier van nature niet in het oppervlaktewater voorkomt. De handel in deze planten is inmiddels zoals nog tal van andere tropische waterplanten in de EU verboden.

Je herkent hem aan zijn waaiervormige bladeren, daarom heet-ie ook wel de waterwaaier. Het is een sterke (tropische) waterplant die snel groeit. Dat maakt hem populair als plant voor in een aquarium. En zo is hij waarschijnlijk ook in de Nederlandse sloten terechtgekomen, door mensen die wellicht nietsvermoedend hun vissenkom leeggooiden in een sloot of vijver in de buurt.

 

Wie echter een duik zou nemen in een Lopikse sloot, heeft grote kans dat-ie verstrikt raakt in deze waterplanten. (Lopik is een Nederlandse gemeente in de provincie Utrecht). De cabomba woekert daar maar door. Tijd voor exotenbestrijder Luuk en zijn collega's om de "waterwaaier" er met wortel en al uit te trekken.

"De sloot groeit gewoon helemaal dicht", zegt ecoloog Maarten Hoetmer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Wat er dan gebeurt? Vissen kunnen er niet meer zwemmen door zuurstofgebrek en andere plantensoorten hebben geen plek meer om te groeien. "Dat kan desastreus zijn."

 

 

De even geheimzinnige als vermaarde straatkunstenaar Banksy (wiens identiteit niet vaststaat) begon een week geleden aan een reeks werken in Londen. Met de regelmaat van de kalender verscheen sindsdien elke dag ergens in het straatbeeld van de Britse hoofdstad een nieuw dierensilhouet – met uitzondering van zondag, toen toverde hij een politiehokje om tot een piranha-aquarium.

De dagelijkse onthullingen van deze week leidden in de media en onder fans tot speculaties over de betekenis achter de werken.

 

 

 

 

Ontdekking van een nieuwe piranhasoort in het Amazonegebied (door Flavio Gallo Cardozo)

 

Heb je je ooit afgevraagd welke geheimen het Amazonebekken herbergt onder zijn troebele wateren? Ik ben Flavio Gallo Cardozo, een bioloog uit Bolivia, en ik ben enthousiast om de reis van het ontdekken van een nieuwe piranhasoort, Serrasalmus magallanesi, uit het Upper Madeira River System met je te delen.

In maart 2024 publiceerde ons team een artikel getiteld "A New Species of Piranha (Serrasalmus, Serrasalmidae) from de Upper Madeira River System, Amazon Basin, Bolivia" in het Journal of Ichthyology. Deze studie beschrijft de unieke morfologische en genetische kenmerken van deze nieuwe soort.
In tegenstelling tot het stereotype beeld van piranha's, die vaak angst oproepen, vertoont Serrasalmus magallanesi duidelijke kenmerken die hem onderscheiden van zijn verwanten, zoals een donkere halvemaanvormige vlek aan de basis van de staart en een dieprode kleur met een donkere rand op de anaalvin. Deze nieuwe soort vergroot niet alleen ons begrip van het geslacht Serrasalmus, maar benadrukt ook het ecologische belang van het Upper Madeira River-systeem.

Meer info: https://images.inboxify.nl/8971/Ontdekking-van-een-nieuwe-piranhasoort-in-het-Amazonegebied.pdf

 

 

Subcategorieën