Hawaïaanse overheid laat geen aquariumvisserij  meer toe om dieren te vangen voor aquarium doeleinden. Sinds vorige week worden bestaande vergunningen niet meer verlengd. Daarmee dient de overheid een forse klap toe aan de aquariumindustrie. Hawaïaanse vissers mogen wél nog vissen vangen voor consumptie.

Zie voorgaande SN berichten:


Het zat er al langer aan te komen, maar nu is het ook een feit. Sinds 12 januari 2021 mogen vissers niet meer vissen voor de aquariumindustrie. Zij hadden tot nu vergunningen van het Departement voor Land en Natuurlijke Middelen (DLNR), maar die worden niet verlengd. Dat werd besloten door rechter Jeffrey Crabtree.

Tenminste, niet tot de industrie een zogenaamd ‘Chapter 343 environmental review process’ doorloopt. Dat is een onderzoek naar de impact op het milieu van de industrie. Hoelang zo’n proces duurt, en wat het resultaat zal zijn, is nog onzeker.

De impact is direct. Voor de uitspraak van de rechtbank waren er meer dan 3000 vergunningen, waarvan er 41 in 2020 nog actief vangsten meldden. Door de beslissing vallen deze vissers zonder werk. Ook zouden de prijzen van Zebrasoma flavescens, een doktersvis die vaak gevangen wordt in Hawaïaanse wateren, al verdubbeld zijn (rechts boven op onderstaande afbeelding). De dieren die nog in voorraad zijn mogen nog verkocht worden. Verwacht wordt dat deze voorraad echter snel verdwenen zal zijn, aangezien de capaciteit om gekweekte dieren op de markt te brengen niet groot genoeg is om aan de vraag te voldoen.