Het Oost-Afrikaanse meer, waarvan niet veel is geweten, grenst aan Oeganda en de Democratische Republiek Congo en herbergt een rijke diversiteit aan vissoorten. Tot nu waren slechts twee cichlidensoorten bekend uit het Edwardmeer.

Een team van Belgische wetenschappers hebben nu tien nieuwe soorten beschreven uit het meer.
“We vermoedden al lang dat de vissen in dit meer enorm soortenrijk zijn”, zegt Prof. Dr. Jos Snoeks van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en de KU Leuven. “Maar er werd weinig veldwerk verricht, gedeeltelijk omdat de politieke situatie in het Congolese deel van de regio lange tijd onstabiel was. We kregen nu in een onderzoeksproject over de ecologie van het Edwardmeer de kans om de cichliden van het meer te bestuderen.” 
 
Cichliden zijn baarsachtige vissen met spectaculaire kleuren. Hierdoor zijn ze populair bij aquariumliefhebbers, maar ook bij wetenschappers is de cichlidenfamilie geliefd. Ze zijn namelijk een modelgroep voor onderzoek naar evolutie.
“Door naar de kleuren van levende mannetjes te kijken, konden we maar liefst twaalf groepen onderscheiden”, legt Nathan Vranken uit, die voor zijn doctoraat de vissen onderzoekt. De kleine, maar consistente verschillen in lichaamsbouw en tanden van de vissen, bevestigden de hypothese dat het wel degelijk om twaalf verschillende soorten gaat.
De wetenschappers schatten dat er zelfs nog meer onbekende cichlidensoorten leven in het Edwardmeer. Zo denken ze zelfs aan een 80-tal soorten!
Bron: Belga