Britse visser vangt goudvis van liefst 30 kilogram in Frans meer

Andy Hackett, een Britse visser die zijn vakantie doorbracht aan de Blue Water Lakes in de Franse Champagnestreek, kon zijn ogen niet geloven toen hij er zijn vislijn uit het water hees. Aan zijn haak hing namelijk een gigantische goudvis van maar liefst 30 kilogram. Het zou volgens Britse media om een nieuw wereldrecord kunnen gaan. De vis, die de bijnaam Wortel kreeg, was reeds bekend bij vissers. Maar het lukte hen niet om de vis aan de haak te slaan.

Wortel werd zo’n 20 jaar geleden in het meer gegooid en het lijkt alsof de vis al die jaren is blijven groeien. Het gaat om een hybride soort van een lederkarper en een koi. Na een uitgebreide fotoshoot werd de gigantische goudvis weer vrijgelaten in het meer.

Bron: The Gardian
Video: https://youtu.be/oJFO9XGyD9M

--------------------Giga gouden vis is geen bedreiging voor wereldrecord.
--------------------'Bert blijft grootste goudvis'

Het lijkt een uit de kluiten gewassen goudvis. De oranje joekel van 30 kilo die door een Brit uit een Frans meer werd gevist. Het record van grootste goudvis staat tot nu toe op naam van de Nederlandse Joris Gijsbers. Zijn goudvis Bert woog maar liefst 1,8 kilo. Toch sneuvelt zijn record niet want deze oranje vis is volgens Joris "Absoluut geen goudvis".

Toch hoeft goudviskweker Joris Gijsbers uit Hapert (NL) zich geen zorgen te maken. Zijn goudvis Bert blijkt nog steeds de grootste ter wereld. Bert – die inmiddels al 7 jaar dood is – was 47,4 centimeter lang en woog 1,8 kilo. Daarmee was de goudvis volgens het Guiness Book of World Records écht de grootste.

Dat de oranje joekel geen bedreiging is voor het record komt doordat het helemaal geen goudvis is. Het is slechts een goudkleurige vis. "Dit is absoluut geen goudvis maar een goudkarper", legt Gijsbers aan Editie NL uit. "Een karper kan wel 1.30 meter worden. Normaal zijn ze bruin maar deze is goud. Dat is een pigment. Zo heb je ook vissen zonder pigment: albinovissen."

Goudvis Bert leeft niet meer. Maar Joris is wel blijven fokken met haar (Bert blijkt een vrouwtje) nageslacht. "Ik heb nog ongeveer 300 mini-Bertjes, daarvan hebben er een paar ook een wereldrecordformaat."

Goudvissen kunnen zo groot als Bert worden als ze maar genoeg voer en ruimte krijgen. "Ik heb een groot bassin, en als ik ze voer geef dan duiken ze er met z'n allen bovenop. Ik heb nu 3 vissen die het wereldrecord kunnen verbreken. Die zijn allemaal tussen de 45 en 48 centimeter groot. Chantal heeft een mooie grote sluier, die maakt kans de nieuwe Bert te worden."

Joris heeft nu geen behoefte om zijn eigen record te verbreken. "Maar mocht er ooit in China of zo weer een poging gedaan worden dan kan ik altijd nog Chantal inzetten."

---------------------
Pikant detail: Ter voorbereiding van Dierenhappening 2005 in de Hasseltse Grenslandhallen werden in het Aquapaviljoen door Zilverhaai Beringen allerlei voorzieningen getroffen om Bertje, de grote goudvis van Joris Gijsbers, te showen. Ook werd toen vooraf in de promotiecampagne groots uitgepakt met de wereldrecordhouder die toen in een grote vijver leefde. Maar het bleek uiteindelijk niet te lukken om de reuze goudvis tijdig te vangen voor het evenement en het aquarium bleef leeg. Een teleurstelling voor de organisatie en de duizenden bezoekers van Dierenhappening 2005.

---------------------

Bekijk hier meer SPLINTERNIEUWS berichten