Schildpadden bewegen vrij traag, maar dat komt gewoon omdat ze alle tijd van de wereld hebben. Deze prachtige schepsels hebben een opmerkelijk lange levensduur die kan oplopen tot meer dan 100 jaar.
Maar zelfs voor een soort die gemakkelijk langer leeft dan een mens, leidde één schildpad in het bijzonder een buitengewoon lang leven.

 

Een reuzenschildpad afkomstig van de Seychellen, wordt verondersteld 190 jaar oud te zijn. De opmerkelijke leeftijd heeft hem in de recordboeken doen belanden: In 2019, toen hij 187 jaar oud was, werd hij door Guinness World Records officieel uitgeroepen tot ’s werelds oudste levende landdier.

Jonathan, zo genoemd naar de toenmalige gouverneur verblijft sinds 1882 op het eiland Sint-Helena. Toen hij op Sint-Helena toekwam, was hij al volgroeid, wat wil zeggen dat hij toen minstens vijftig jaar oud was, daarom wordt zijn geboortejaar geschat op 1832.
Sinds 2019 wordt hij al erkend als oudste landdier ter wereld, maar nu is hij ook de oudste schildpad ooit, en ondertussen het nationale symbool van het eilandje in de Atlantische Oceaan.

Dit weekend (03/12/2022) viert dit dier officieel zijn 190ste verjaardag!