In het Verenigd Koninkrijk, aan de kust voor Cornwall, is een zeldzame onderwaterslak gevonden. Het diertje wordt ook wel ‘regenboogzeeslak’ genoemd wegens de felle kleuren. Het is de eerste keer in de regio dat het unieke, wondermooie diertje er werd aangetroffen.

De regenboogzeeslak, of Babakina anadoni, behoort tot de aeolide naaktslakkenfamilie. Die soort wordt gekenmerkt door felle kleuren. “Er zijn maar een paar waarnemingen geregistreerd door duikers en snorkelaars. Het is de eerste keer dat zo’n dier voor de kust van het Verenigd Koninkrijk werd aangetroffen”, zegt bioloog Ben Holt van Rock Pool Project. Het dier leeft meestal in een warmere omgeving voor de westkust van Spanje, Portugal en Frankrijk.

Veel felgekleurde onderwaterslakken hebben geen huisje om zich te beschermen tegen vijanden. Deze slakken zijn vaak giftig. De felle kleuren dienen om hun vijanden hiervoor te waarschuwen. “We hebben prachtige onderwaterdieren. We moeten zorg dragen voor de natuur, zodat we deze zeldzame dieren niet verliezen”, aldus Holt.

Vicky Barlow vond het diertje tijdens het snorkelen. “Ik zag plots iets heel kleurrijks op een vrij grote, zware rots zitten”, vertelt Barlow. “Ik probeerde de rots op te tillen en zag de regenboogzeeslak. Het is een prachtig dier”, klinkt het. Barlow kon het kleurrijke diertje op beeld vastleggen.