Australische onderzoekers ontdekken duivelse haai met spookachtige ogen

In Australië hebben wetenschappers een nieuwe haaiensoort ontdekt: de demonhaai ofwel duivelhaai. Het onderwaterdier heeft zijn naam te danken aan zijn spookachtige witte ogen en donkere huid. Voorlopig is er slechts één exemplaar gevonden van deze kleine oceaanhaai.
IVT 15-05-23, 10:58 Laatste update: 15-05-23, 11:46 Bron: Insider

Naast het paar helderwitte ogen is het dier ook voorzien van een donkere gladde huid én een bijzondere geribbelde eierzak. De haai die gevonden werd, was een vrouwtje van 47 centimeter lang met een volledig intacte eierzak.

Al 40 jaar waren wetenschappers op zoek naar het mysterieuze dier dat langs de Australische kust eierzakjes achterliet. Na een zoektocht van vier decennia hebben ze ontdekt dat het de demonhaai – de apristurus ovicorrugatus – is.

Een van de betrokken wetenschappers, Will White, vertelde aan de Amerikaanse nieuwssite ‘Insider’ dat het team in omgekeerde richting werkte: ze identificeerden de haai namelijk op basis van de eierzakken die 40 jaar geleden voor de kust werden gevonden. Op die manier volgden ze de mogelijke broeiplekken van de haai tot ze uiteindelijk een levend exemplaar van het dier vonden.