Waterschap gaat miljoenen uitgeven om korte metten te maken met overlast waterplanten

 

Waterschap Drents Overijsselse Delta (NL) heeft besloten de komende jaren nog meer geld uit te geven voor het aanpakken van plaagplanten in sloten en weteringen. Er zal elk jaar één miljoen euro worden besteed aan het weghalen van oever- en waterplanten die de waterafvoer belemmeren en een bedreiging zijn voor de natuur. Het gaat om planten uit aquariums en tuinvijvers, die worden overgezet in sloten en weteringen, maar van nature niet thuishoren in ons land.

De exotische waterplanten groeien heel snel en kunnen in korte tijd het water helemaal 'verstikken'. Sloten en weteringen die dichtgroeien kunnen geen water meer afvoeren.
“De aanwezigheid van het aantal nieuwe soorten en de verspreiding van deze planten neemt in Nederland de laatste jaren in rap tempo toe”, zegt waterschapbestuurder Hans Pereboom. “Ook bij Waterschap Drents Overijsselse Delta zien we deze toename. Daardoor nemen de kosten voor het bestrijden en in toom houden van de planten snel toe. Inmiddels dusdanig snel dat extra financiële middelen noodzakelijk zijn.” Het budget voor de bestrijding van de ongewenste waterplanten wordt met 300.000 euro extra opgevoerd tot 1 miljoen euro per jaar.

Verspreiding
Het waterschap onderhoudt 7.100 kilometer aan rivieren, kanalen, weteringen, grachten en sloten in Overijssel en Drenthe. In ongeveer 25 kilometer aan kleinere slootjes zitten ook exoten. Hier is het waterschap niet verantwoordelijk voor het onderhoud, maar heeft het wel last van verspreiding van planten vanuit deze sloten.

Probleemsoorten
Probleemsoorten die het meest voorkomen in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta zijn Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterteunisbloem, Watercrassula, Waterwaaier ...