De acht zeepaardjes die afgelopen maanden in het Zeeaquarium van Ecomare (Texel NL) hebben overwinterd, zijn donderdag weer terug naar zee gebracht. Twee duikers, Jacco Bakker en Boukje Heidstra, hadden zich bereid verklaard de visjes naar een geschikt leefgebied te brengen. Enkele vinders waren aanwezig om de diertjes uitgeleide te doen. Het was er een prachtige dag voor!

Vijf van de kortsnuitzeepaardjes (Hippocampus hippocampus) waren levend maar onderkoeld aangespoeld in de winter. Drie ervan waren in september in een visnet beland. Hierdoor waren ze beschadigd geraakt en om die reden naar Ecomare gebracht. De acht zeepaardjes hebben met elkaar overwinterd in een speciaal ingericht aquarium.

Zeepaardjes gedijen goed bij een lichte stroming en met zeewier om zich met hun staart aan vast te houden. Ecomare en Diergaarde Blijdorp zijn de enige twee plekken in Nederland waar zeepaardjes mogen worden opgevangen. Eén van de acht zeepaardjes kwam niet van Texel, maar is in Den Helder aangespoeld en via Fort Kijkduin naar Ecomare gebracht.

Donderdag 16 mei was het dan zover en werden de visjes naar zee teruggebracht. Ze hebben eerst rustig de tijd gekregen om te wennen aan het water van de zee. Vervolgens namen de duikers ze in een gesloten bakje mee naar een wierveld op zo’n 6 meter diepte. Hier hebben ze de diertjes vrijgelaten. Bron: Texelse Courant