Charlotte, de pijlstaartrog die de wereld verbaasde toen ze zwanger werd zonder mannetje in het aquarium, is gestorven. Dat laat het Aquarium and Shark Lab in Hendersonville weten.

Toen dierverzorgers eind vorig jaar een zwelling opmerkten bij pijlstaartrog Charlotte, dachten ze dat het dier kanker had. Maar na een echografie bleek de rog in februari drachtig. En dat was bijzonder, want er zat namelijk helemaal geen mannelijke rog in het aquarium. (Zie BN 255)

Al snel deed er een opmerkelijke theorie de ronde. De medewerkers van het Aquarium and Shark Lab in Hendersonville vreesden dan Charlotte bevrucht was door één van de mannelijke haaien die eerder in de tank geplaatst waren. Maar al snel leek dat scenario onmogelijk, omdat beide diersoorten geen compatibel DNA hebben.

Een meer plausibel scenario was dat van parthenogenese, een vorm van ongeslachtelijke voortplanting, waarbij vrouwtjes van bepaalde diersoorten (vooral insecten en reptielen) hun eicel bevruchten met hun eigen cellen, zonder de hulp van een mannetje.

Maar na verloop van tijd begonnen wetenschappers zich ook vragen te stellen bij dat scenario. Want een rog is normaal maar 3 tot 4 maanden zwanger. En bij Charlotte begon het wel erg lang te duren.

Niet langer zwanger
Begin juni meldde het aquarium dat Charlotte een “zeldzame voortplantingsziekte” had ontwikkeld en dat die “een negatieve impact heeft gehad op haar voortplantingssysteem.” Enkele dagen later kwam er dan de mededeling dat Charlotte niet langer zwanger was door de ziekte. Maar ze was wel “stabiel” en toonde geen vermindering in “eetlust of activiteit.”

Nu heeft het aquarium droevig nieuws. “We zijn verdrietig te moeten aankondigen dat, na verdere behandeling met haar medische team en specialist, onze rog Charlotte vandaag is overleden. We blijven samenwerken met haar medische team en haar onderzoeksspecialist.” Het team van het aquarium bedankt iedereen voor de steun en zal de deuren tijdelijk gesloten houden.