Ontdekking van een nieuwe piranhasoort in het Amazonegebied (door Flavio Gallo Cardozo)

 

Heb je je ooit afgevraagd welke geheimen het Amazonebekken herbergt onder zijn troebele wateren? Ik ben Flavio Gallo Cardozo, een bioloog uit Bolivia, en ik ben enthousiast om de reis van het ontdekken van een nieuwe piranhasoort, Serrasalmus magallanesi, uit het Upper Madeira River System met je te delen.

In maart 2024 publiceerde ons team een artikel getiteld "A New Species of Piranha (Serrasalmus, Serrasalmidae) from de Upper Madeira River System, Amazon Basin, Bolivia" in het Journal of Ichthyology. Deze studie beschrijft de unieke morfologische en genetische kenmerken van deze nieuwe soort.
In tegenstelling tot het stereotype beeld van piranha's, die vaak angst oproepen, vertoont Serrasalmus magallanesi duidelijke kenmerken die hem onderscheiden van zijn verwanten, zoals een donkere halvemaanvormige vlek aan de basis van de staart en een dieprode kleur met een donkere rand op de anaalvin. Deze nieuwe soort vergroot niet alleen ons begrip van het geslacht Serrasalmus, maar benadrukt ook het ecologische belang van het Upper Madeira River-systeem.

Meer info: https://images.inboxify.nl/8971/Ontdekking-van-een-nieuwe-piranhasoort-in-het-Amazonegebied.pdf