Cabomba is (was) een populaire aquariumplant afkomstig uit Zuid Amerika. Je kunt deze soort vinden in de Noordelijke helft van Braziliƫ, Bolivia, Colombia, Frans Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Cabomba aquatica groeit in stilstaand of langzaam stromend water.

Maar Cabomba (Cabomba aquatica) is een exoot, wat betekent dat deze plant hier van nature niet in het oppervlaktewater voorkomt. De handel in deze planten is inmiddels zoals nog tal van andere tropische waterplanten in de EU verboden.

Je herkent hem aan zijn waaiervormige bladeren, daarom heet-ie ook wel de waterwaaier. Het is een sterke (tropische) waterplant die snel groeit. Dat maakt hem populair als plant voor in een aquarium. En zo is hij waarschijnlijk ook in de Nederlandse sloten terechtgekomen, door mensen die wellicht nietsvermoedend hun vissenkom leeggooiden in een sloot of vijver in de buurt.

 

Wie echter een duik zou nemen in een Lopikse sloot, heeft grote kans dat-ie verstrikt raakt in deze waterplanten. (Lopik is een Nederlandse gemeente in de provincie Utrecht). De cabomba woekert daar maar door. Tijd voor exotenbestrijder Luuk en zijn collega's om de "waterwaaier" er met wortel en al uit te trekken.

"De sloot groeit gewoon helemaal dicht", zegt ecoloog Maarten Hoetmer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Wat er dan gebeurt? Vissen kunnen er niet meer zwemmen door zuurstofgebrek en andere plantensoorten hebben geen plek meer om te groeien. "Dat kan desastreus zijn."