Aan de Paalse Plas in Beringen is een Chinese wolhandkrab gespot door een voorbijganger. De wolhandkrab komt van nature voor in Oost-Aziƫ, maar is jaren geleden met schepen meegereisd naar Europa. Nu komt de soort in heel Vlaanderen en ook in onze buurlanden voor. Het is de 2e keer dat er een exemplaar wordt gespot aan de Paalse Plas. De krabben kunnen schadelijk zijn voor het milieu, omdat ze bijvoorbeeld vissen vangen.

Volgens schepen van Milieu Tijs Lemmens (Voluit) is er wel nog geen reden voor paniek. "Het is een robuust beestje dat alles eet wat op zijn pad komt. Als ze met meer zijn, kan dat zeker het ecosysteem verstoren, maar voorlopig gaat het slechts over 1 exemplaar. We moeten als lokaal bestuur op dit moment dus niet ingrijpen. Het is trouwens niet de eerste keer dat de wolhandkrab hier opduikt. In 2015 zijn ze ook al eens gespot in de Plas."

Hoe deze wolhandkrab in de Paalse Plas is terechtgekomen, is niet duidelijk, maar de schepen vermoedt dat de krab via de Winterbeek de Plas heeft bereikt. Hij roept iedereen alvast op om het te melden als er een krab wordt gespot. Zo kunnen de gemeente en de provincie inschatten of ze later al dan niet maatregelen moeten nemen.
Meld het wanneer je er eentje ziet.
Wie een Chinese wolhandkrab tegenkomt aan de Paalse Plas, maakt best een foto en kan deze daarna doorsturen via de website waarnemingen.be.