Duizenden kweekzalmen ontsnapt in Noorwegen: 48 euro beloning per gevangen vis.

Het grootste zalmkweekbedrijf ter wereld zit met de handen in het haar na de massale ontsnapping van 27.000 kweekzalmen in Noorwegen. Wie een exemplaar vangt, krijgt 500 Noorse kronen beloning per vis, of zo’n 48 euro voor een 5,5 kilogram wegende zalm.

 

 

Movi, een gigant in de zalmkweekindustrie en wereldwijd actief, heeft de beloning uitgeloofd na de vaststelling dat naar schatting 27.000 zalmen wisten te ontsnappen uit een kwekerij in de boven de poolcirkel gelegen gemeente Dyrøy, aan de Noorse noordelijke kust. Het gevolg van een recente storm waarbij de buitenste ring van een onderwaterkooi beschadigd raakte.

De enorme kweekfaciliteit huist 105.000 zalmen met een gemiddeld gewicht van 5,5 kilogram. Ongeveer een kwart kon ontsnappen. De Noorse overheid stuurde meteen inspecteurs ter plaatse. Waar normaal slechts binnen een straal van 500 meter rond een faciliteit mag gevist worden om ontsnapte zalmen terug te halen, is het vanggebied uitgebreid. Dit “gezien de potentiële omvang van het incident”, zei Vegard Oen Hatten, woordvoerder van het directoraat Visserij dinsdag aan de Britse krant The Guardian. Professionele vissers die een van de zalmen vangen, krijgen van Movi 500 Noorse kronen per exemplaar.

De impact van de ontsnapping is een ecologische ramp voor de wilde zalm, stellen milieuactivisten. Ook Movi zelf noemt de situatie “ernstig en zeer betreurenswaardig”. Kweekzalmen besmetten hun soortgenoten in het wild met de parasiet ‘zeeluis’ en zorgen voor verminderde genetische diversiteit. De nakomelingen hebben op lange termijn een lage overlevingskans in open zee. Nu al heeft twee derde van de wilde Atlantische zalmpopulatie in Noorwegen genetische invloeden van ontsnapte kweekzalm.

Terwijl Noorwegen jaarlijks 1,2 miljoen ton gekweekte zalm exporteert, is het aantal wilde zalmen tot een historisch dieptepunt gezakt. In 33 rivieren is het sinds vorige zomer niet langer toegelaten om op zalm te vissen. Er gaan stemmen op om het visverbod verder uit te breiden tot 42 rivieren en drie fjorden.
Bron: The Guardian