'Lelijkste vis ter wereld' in Nieuw-Zeeland gekroond tot vis van het jaar
De blobvis heb je vast weleens voorbij zien komen. Zie bericht 105 in rubriek "Rariteiten...".

Hij ziet er op het droge uit als een nogal onsmakelijke, slijmerige pudding, en hij is ook al eens uitgeroepen tot lelijkste vis ter wereld: het diepzeeschepsel met de toepasselijke naam blobvis. Maar dat weerhield de bevolking van Nieuw-Zeeland er allemaal niet van hem als 'vis van het jaar' uit te roepen.
De blobvis hield in de jaarlijkse verkiezing de Nieuw-Zeelandse paling en de pygmy pipehorse, een soort zeepaardje, achter zich.
Het diertje met de wetenschappelijke naam Psychrolutes marcidus leeft op grote diepte in zee voor de kust van Nieuw-Zeeland en Australië, waar de druk enorm is. De blobvis heeft, in tegenstelling tot andere vissen, geen compleet bottenstelsel, spieren of schubben. Ook heeft hij geen zwemblaas, een orgaan waarmee vissen hun diepte in zee kunnen beheersen.
De blobvis zit anders in elkaar: het dier bestaat uit een gelatine-achtige substantie, die een lagere dichtheid heeft dan water. Daardoor behoudt de vis op grote diepte zijn vorm, terwijl hij op het droge, waar de druk veel lager is, verandert in een pudding-achtige 'blob'.
Zo ziet hij er in zijn eigen habitat uit:

Volgens een woordvoerder van de Mountains to Sea Conservation Trust, de organisatie die de verkiezing hield, groeit en beweegt de blobvis bijzonder langzaam en kan hij wel 130 jaar oud worden. "Ze liggen zo'n beetje stil op de bodem en wacht tot prooien heel dichtbij komen en min of meer hun bek binnenlopen."
Hoe het met de populatie gaat, is door gebrek aan onderzoek niet bekend. Wel bestaat het vermoeden dat de vis te lijden heeft van vistrawlers die met grote netten de zee afvissen.
In 2013 werd het diertje al tot lelijkste vis ter wereld gekroond. Maar dit jaar neemt hij voor die smadelijke geschiedenis dus wraak, dankzij de bevolking van Nieuw-Zeeland.
Bron: RTL Nieuws