Voor reislustige leden is "Openbare Aquaria" een aanrader. Klik hieronder op de wereldbol en navigeer naar uw bestemming.
Naast de adresgegevens van publieke aquaria uit de hele wereld vindt je er telkens een interactief kaartje om de route ernaar toe te kunnen bepalen.

 

 

 

 

 

 

De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van  Zilverhaai Beringen.
We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat de Zilverhaai  te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!
Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien.

Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

Clublokaal

Adres: Gemeentelijke feestzaal "COR",  Pastorijstraat 42,  3582 Koersel-Beringen -

Tel 011-42.81.83

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

 

 

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Elke organisatie of vereniging moet met ingang van 25 mei 2018 jl. voldoen aan de AVG, zo ook Aquariumclub Zilverhaai Beringen. Concreet houdt dat in dat we de door u verstrekte persoonsgegevens bewaken en beschermen. Wij verzamelen alleen de hoogst noodzakelijke gegevens om u als e-lid bij Zilverhaai Beringen te contacteren.

* Naar het inschrijfformulier

 

 

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 26 juni 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

Een mooie waterlelie (Nymphaea) met veel bloemen vormt de kroon op je vijver. Maar waterlelies hebben ook een belangrijke biologische functie. Waterlelies zijn er in vele kleuren en soorten. Hoe en wanneer ze inplanten en in welke vijver... Stof genoeg om er even bij stil te staan en alles in een kleurrijke presentatie mee te geven.

Op de 4D-vergadering van deze maand gaan we ook eens over de Nederlandse grens kijken. We hebben een prachtige diavoorstelling op de kop kunnen tikken van een districtkeuring uit 2013. Plantenbakken, Zeeaquaria, Cichlidenaquaria; allemaal prachtige aquaria met detailopnamen en info van 20 deelnemers uit 6 verenigingen. De resterende tijd benutten we voor de 1€-tombola, herhaling quizvragen en leestafel. Iedereen is hartelijk welkom.

 

Op  dinsdag 13 februari 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Iedereen welkom!

 

Paul Foerier uit Bilzen is bezeten van bodembewoners zoals Corydoras, Ancistrussen, L-nummers etc.. Hij kweekt al bijna 40 jaar met deze vissoorten. Zeven jaar geleden waren we al getuige van een prachtige en leerrijke voordracht versie 1.0 over deze vissen die hij in onze club kwam presenteren.


Paul heeft momenteel versie 2.0 klaar gestoomd en het Z-bestuur heeft dan ook niet geaarzeld om hem opnieuw te kontakteren.
Na overleg is deze expert bereid om de februarivergadering in te vullen. We vernamen van hem dat zijn voordracht een powerpoint presentatie is met heel wat filmmateriaal.De voeding en techniek zoals hij het allemaal toepast komen ook ter sprake. Ook zal ruim aandacht besteed worden aan de kweek van deze dieren. We mogen dus een complete en boeiende voordracht verwachten over deze dierengroep.

De klassieke agendapunten zoals voorzittersmededelingen, quizvraagjes en gratis tombola vullen ook het avondprogramma van deze vergadering aan. Iedereen is uiteraard welkom.

 

Op  dinsdag 12 juni 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Iedereen welkom!

“LED verlichting” door Georges De Roeck

We kunnen er niet naast kijken, het tijdperk van de LED verlichting is overal tegenwoordig: straatverlichting, in de woning en zelfs de verlichting op de luchthaven in de bakens. Natuurlijk is dit een ander verhaal dan de verlichting in de aquarium– en terrariumwereld.

Ook in onze hobby heeft deze verlichting inmiddels zijn intrede gedaan! In functie van jouw budget kan je hier op inspelen. Je kan een kant en klaar systeem kopen maar er zijn ook andere mogelijkheden.

 

Na wat droge materie over LED tijdens het eerste deel brengt Georges De Roeck ons na de pauze wat praktijk met controle metingen naar effectieve lichtsterktes die de verschillende LED systemen u bieden.

Zoals elke vergadering start onze voorzitter de vergadering met enkele mededelingen en alvorens onze gastspreker deel 2 mag aanvatten zijn er weer 5 vragen voor het quizkampioenschap en wordt de gratis tombola afgewerkt.

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 22 mei 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

Wat staat u te wachten?
Grasduinen in het aanbod op de leestafels, de 1€-tombola,  toelichtingen bij de quizvragen, een onthullende presentatie  over viskweek en een boeiende professionele film uit de Blue Planet reeks.

Presentatie kweken met vissen.

Vissen zijn gemakkelijk om te kweken en soms ook niet. Sommige hebben in onze aquaria of kweekbakjes toch een duwtje nodig om tot kweken over te gaan. Dat kan gaan van waterwissel, bepaald substraat aanbieden, juist vissen uitselecteren enz... En succesvol kweken wil ook zeggen juiste voeding bij het opkweken. We komen in deze presentatie bekende en minder bekende vissen tegen om te vermeerderen. Niet altijd zal een kweekpoging succesvol zijn. Hopelijk zullen we na afloop weer wat wijzer zijn om onze hobby te beoefenen...

One Ocean uit de reeks Blue Planet 2

70% van het aardoppervlak zijn oceanen. En toch zijn ze nog altijd de minst verkende plekken op onze aarde. Onder de golven leven schepsels die onze verbeelding tarten. Met de nieuwste technologiën kunnen we deze verborgen werelden nu verkennen. En dierlijk gedrag in beeld brengen op een manier die een generatie terug onmogelijk was.

We zijn ook tot een ontrustende vaststelling gekomen. De gezondheid van oceanen gaat achteruit. Ze veranderen in een ijzigwekkend tempo, sneller dan ooit ter voren in de menselijke geschiedenis. Dat maakt het des te dringender om uit te zoeken wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak. In deze aflevering trekken we de hele aardbol rond, van de warme zeeën in de tropen, tot de koudste in de polen. We doen nieuwe inzichten op over het leven onder de golven.

 

Op  dinsdag 8 mei 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen.

De meeste onder ons weten wel dat de herkomst van de populaire levendbarende vissen tussen Noord- en Zuid Amerika is. Maar ook in de Aziatische landen leven levendbarende vissoorten.

 

In de voordracht van Ronny Vannerom worden ze aan u voorgesteld. We gaan op zoek naar ongeveer 5% van alle levendbarenden, naar de halfsnavelbekjes. Over deze vissoort wordt maar weinig geschreven en ook in de aquariumhandel worden ze maar sporadisch aangeboden.

Tijdens onze reis in het Indische archipel komen we drie verschillende soorten halfsnavelbekjes tegen. Naast de kennismaking van deze levendbarende soorten staan we ook stil bij andere aanwezige dieren. Zo ontdekken we zeer speciale Sulewasi garnalen en endemische slakkensoorten (bv Tylomelania).

Na de pauze maken we o.a. kennis met een zeer vreemde levendbarende soort, namelijk de Hemirhamphodon, die in veen- en bosgebieden van Borneo voorkomen.

Gewoontegetrouw vullen ook ditmaal de voorzittersmededelingen, quizvraagjes en de gratis tombola het avondprogramma van de vergadering aan.    ... En iedereen is welkom !

 


 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 27 maart 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

Vele drijfplanten zijn voor het aquarium maar ook in de zomermaanden voor de tuinvijver aan te bevelen. Drijfplanten hebben naast hun decoratieve functie nog meer voordelen. Maar ook met nadelen dient men terdege rekening te houden. We zullen op deze 4D-vergadering niet alleen dit plantenmateriaal in woord en beeld toelichten maar tevens een aantal drijvende plantensoorten meebrengen.
Laat u verder op deze bijeenkomst verrassen door wat er nog bij komt zoals de kenmerkende babbels, Z-geschiedenis, herhaling quizvragen,1€-ombola, leestafel....

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 27 maart 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

 

 

Deze keer gaan we eens een kijkje nemen naar welke vissen die we hier bij ons in de natuur kunnen vinden, in kanalen, beekjes en rivieren. Niet altijd meteen geschikt voor in onze aquaria, maar zeker de moeite om ook deze vissen te leren kennen. Sommige zal je zeker en vast herkennen, anderen misschien minder. Niet te min zullen we zeker mooie beelden en wetenswaardigheden in deze presentatie mogen verwachten.

Hierbij aansluitend volgt een passende episode uit de reeks “Monster Fish”, “Alligator Gar”. De alligatorsnoek.
Het is een bedreigde diersoort. Het is een beest uit de tijd van de dinosauriërs. Een vreemd monster met vlijmscherpe tanden. Zijn schubben zijn keihard en hij heeft een slechte reputatie. De strijd is begonnen om de lelijkste underdog in de natuur te redden!

Wat is er verder nog te beleven op deze avond:? gezellige babbels - herhaling quizvragen - 1€-tombola - leestafel....