Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 25 september 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

 

Voor de 4D- bijeenkomst hebben we wederom een gevuld programma klaargestoomd.

1. Een aflevering uit de serie Blue Planet II:
Antartica, het koudste, grimmigste en meest afgelegen continent op aarde. Niemand is al ooit afgedaald naar de donkere dieptes van deze zee. Tot nu: met een expeditie naar de diepste delen van onze oceanen. Nu kunnen we deze verborgen werelden verkennen en kijken welke geheimen er schuil gaan.

2. Uit de rijke geschiedenis van de Zilverhaai, gaan we het hebben over de grote 5-meter bak die in de jaren ‘80 en ‘90 op verscheidene evenementen dienst heeft gedaan.

3. Onder het verlof heeft de Z-TV ploeg ook niet stilgezeten. Ze zijn op bezoek geweest bij twee liefhebbers van de club Exotica uit Roeselare. We krijgen op film het aquarium van Daan Seys, (voorzitter) en een paar aquaria van Ruben Decloedt (secretaris) in première te zien.

4. Het “LED”-gebeuren blijft onze aandacht opeisen. Ook de firma SERA heeft ons een led-armatuur ter beschikking gesteld.
Een live voorstelling met de nodige toelichtingen mag je eveneens op deze 4D bijeenkomst verwachten.

5. De leestafel en de aantrekkelijke 1€-tombola-iedereen prijs zijn traditie op de 4D-avonden en we verwachten ook u !

Aanvullende nota: Aangezien dat het beeldverslag van Interzoo 2018 van vorige 4D-vergadering nog een vervolg moet krijgen zal mogelijk de aflevering van Blue Planet II door tijdsgebrek zal worden uitgesteld.

 

 

 

 

 

 

De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van  Zilverhaai Beringen.
We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat de Zilverhaai  te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!
Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien.

Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

Clublokaal

Adres: Gemeentelijke feestzaal "COR",  Pastorijstraat 42,  3582 Koersel-Beringen -

Tel 011-42.81.83

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

 

 

Op  dinsdag 11 september 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Iedereen welkom!

 

Corydoras-soorten zijn op de dag van vandaag erg populair, hoewel de kennis van dit interessante en leuke voetvolkje bij velen niet veel verder lijkt te gaan dan het poetsgedrag. Hier komt op 11 september verandering in.

Gert-Jan van Beek uit ‘s Hertogenbosch (NL) is ruim 40 jaar bezig met aquaristiek, hoofdzakelijk Zuid-Amerikaans. Zijn  passie voor Corydoras heeft geleid tot het samenstellen van een specifieke voordracht over dit vissengeslacht.

De klassieke agendapunten zoals mededelingen van de  voorzitter, quizvraagjes en gratis tombola vullen ook het avondprogramma van deze vergadering aan.

 

Een paar bestuursleden brachten in mei een bezoek aan de wereldvakbeurs InterZoo in Neurenberg. Zij hebben voor u een overzichtelijk beeldverslag samen gesteld van wat er zoal te zien was i.v.m. onze hobby.  

Aansluitend stellen we u een splinternieuw armatuur voor dat door de firma Giesemann ter beschikking is gesteld.
De Giesemann VIVA is een hoogwaardig LED-armatuur voor een plantenaquarium met interne dim- en lichtregeling.

Op deze 4D- bijeenkomst tonen we ook hoe men eenvoudig  planten op kienhout kan bevestigen.
Bij iedereen die zelf een stuk kienhout uit zijn/haar aquarium meebrengt worden gratis jonge varensoorten vastgelijmd.

Via de leestafel is er weer nieuwe lectuur met daarbij een hoop documentatie van voornoemde vakbeurs beschikbaar. We hernemen de quizvragen van de ledenvergadering en tussendoor zal de 1€-tombola ook nog doorgaan. We beginnen zoals het hoort om 19u30.

En nog iets: Alle Vips die deze maand in Z-Post en Haaien-Echo's gerangschikt staan en op de 4D-vergadering aanwezig zijn ontvangen een waardevol presentje.

 

Op  dinsdag 14 augustus 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Iedereen welkom!

Onze voorzitter opent de augustusvergadering met enkele mededelingen en onmiddelijk na de pauze zijn er zoals elke maand 5 vragen voor het quizkampioenschap en wordt de gratis tombola afgewerkt.

Deze maand hebben we het genoegen een spreker uit eigen rangen aan te kondigen. Kenny Mertens uit Nijlen komt op de proppen met een bijzonder avondvullend onderwerp. “Natuurproducten in het aquarium” is de titel en we laten Kenny hier al even aan het woord.

Mijn voordracht is een introductie die het resultaat is van een interesse dewelke destijds al ontwikkelde bij het zien van jonge algeneters waar een donkerbruin blad werd bij gegooid en in een ander bakje een stuk komkommer. Na een jaartje of iets meer opzoeken en informeren bij andere hobbyisten mag het totale resultaat zeker gezien worden, al zeg ik het zelf.
Ondertussen heb ik nu 8 jaar aquarium en gebruik ik zelf een kleine 5 jaar natuurproducten om mijn dieren te voeren en om mijn aquaria een “natuurlijkere look” te geven.
Met mijn voordracht ga ik trachten jullie iets bij te brengen en jullie een beetje te sensibiliseren om meer natuurvoeding te geven, sowieso aan onze vishouders, maar ook zeker aan de garnaalhouders, waar ik sinds een jaartje ook bij hoor. Hopelijk genieten jullie van de presentatie, ik weet dat ik alleszins zin heb om er tegenaan te gaan.
Tot dinsdag

 

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Elke organisatie of vereniging moet met ingang van 25 mei 2018 jl. voldoen aan de AVG, zo ook Aquariumclub Zilverhaai Beringen. Concreet houdt dat in dat we de door u verstrekte persoonsgegevens bewaken en beschermen. Wij verzamelen alleen de hoogst noodzakelijke gegevens om u als e-lid bij Zilverhaai Beringen te contacteren.

* Naar het inschrijfformulier

 

 

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 26 juni 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

Een mooie waterlelie (Nymphaea) met veel bloemen vormt de kroon op je vijver. Maar waterlelies hebben ook een belangrijke biologische functie. Waterlelies zijn er in vele kleuren en soorten. Hoe en wanneer ze inplanten en in welke vijver... Stof genoeg om er even bij stil te staan en alles in een kleurrijke presentatie mee te geven.

Op de 4D-vergadering van deze maand gaan we ook eens over de Nederlandse grens kijken. We hebben een prachtige diavoorstelling op de kop kunnen tikken van een districtkeuring uit 2013. Plantenbakken, Zeeaquaria, Cichlidenaquaria; allemaal prachtige aquaria met detailopnamen en info van 20 deelnemers uit 6 verenigingen. De resterende tijd benutten we voor de 1€-tombola, herhaling quizvragen en leestafel. Iedereen is hartelijk welkom.

 

Op  dinsdag 13 februari 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Iedereen welkom!

 

Paul Foerier uit Bilzen is bezeten van bodembewoners zoals Corydoras, Ancistrussen, L-nummers etc.. Hij kweekt al bijna 40 jaar met deze vissoorten. Zeven jaar geleden waren we al getuige van een prachtige en leerrijke voordracht versie 1.0 over deze vissen die hij in onze club kwam presenteren.


Paul heeft momenteel versie 2.0 klaar gestoomd en het Z-bestuur heeft dan ook niet geaarzeld om hem opnieuw te kontakteren.
Na overleg is deze expert bereid om de februarivergadering in te vullen. We vernamen van hem dat zijn voordracht een powerpoint presentatie is met heel wat filmmateriaal.De voeding en techniek zoals hij het allemaal toepast komen ook ter sprake. Ook zal ruim aandacht besteed worden aan de kweek van deze dieren. We mogen dus een complete en boeiende voordracht verwachten over deze dierengroep.

De klassieke agendapunten zoals voorzittersmededelingen, quizvraagjes en gratis tombola vullen ook het avondprogramma van deze vergadering aan. Iedereen is uiteraard welkom.

 

Op  dinsdag 12 juni 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42 te Koersel-Beringen. Iedereen welkom!

“LED verlichting” door Georges De Roeck

We kunnen er niet naast kijken, het tijdperk van de LED verlichting is overal tegenwoordig: straatverlichting, in de woning en zelfs de verlichting op de luchthaven in de bakens. Natuurlijk is dit een ander verhaal dan de verlichting in de aquarium– en terrariumwereld.

Ook in onze hobby heeft deze verlichting inmiddels zijn intrede gedaan! In functie van jouw budget kan je hier op inspelen. Je kan een kant en klaar systeem kopen maar er zijn ook andere mogelijkheden.

 

Na wat droge materie over LED tijdens het eerste deel brengt Georges De Roeck ons na de pauze wat praktijk met controle metingen naar effectieve lichtsterktes die de verschillende LED systemen u bieden.

Zoals elke vergadering start onze voorzitter de vergadering met enkele mededelingen en alvorens onze gastspreker deel 2 mag aanvatten zijn er weer 5 vragen voor het quizkampioenschap en wordt de gratis tombola afgewerkt.

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, nl op 22 mei 2018 om 19.30 uur in de stedelijke feestzaal “COR” Pastorijstraat 42, te Koersel-Beringen.

Wat staat u te wachten?
Grasduinen in het aanbod op de leestafels, de 1€-tombola,  toelichtingen bij de quizvragen, een onthullende presentatie  over viskweek en een boeiende professionele film uit de Blue Planet reeks.

Presentatie kweken met vissen.

Vissen zijn gemakkelijk om te kweken en soms ook niet. Sommige hebben in onze aquaria of kweekbakjes toch een duwtje nodig om tot kweken over te gaan. Dat kan gaan van waterwissel, bepaald substraat aanbieden, juist vissen uitselecteren enz... En succesvol kweken wil ook zeggen juiste voeding bij het opkweken. We komen in deze presentatie bekende en minder bekende vissen tegen om te vermeerderen. Niet altijd zal een kweekpoging succesvol zijn. Hopelijk zullen we na afloop weer wat wijzer zijn om onze hobby te beoefenen...

One Ocean uit de reeks Blue Planet 2

70% van het aardoppervlak zijn oceanen. En toch zijn ze nog altijd de minst verkende plekken op onze aarde. Onder de golven leven schepsels die onze verbeelding tarten. Met de nieuwste technologiën kunnen we deze verborgen werelden nu verkennen. En dierlijk gedrag in beeld brengen op een manier die een generatie terug onmogelijk was.

We zijn ook tot een ontrustende vaststelling gekomen. De gezondheid van oceanen gaat achteruit. Ze veranderen in een ijzigwekkend tempo, sneller dan ooit ter voren in de menselijke geschiedenis. Dat maakt het des te dringender om uit te zoeken wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak. In deze aflevering trekken we de hele aardbol rond, van de warme zeeën in de tropen, tot de koudste in de polen. We doen nieuwe inzichten op over het leven onder de golven.