Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 28 juni 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc. Denk aan de rode BON uit Haaien-Echo's, niet vergeten!

Via een beeldverslag en bijhorende kommentaar blikken we even terug naar de recente wereldvakbeurs Interzoo in Nuremberg (D).

(maar er volgt deze avond nog meer en de klassieke 4D rubrieken: leestafel, spraakmakende video’s en 1€-tombola worden zoals gebruikelijk ook nog in het avondprogramma ingelast.)

 

 

 

De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van  Zilverhaai Beringen.
We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat de Zilverhaai  te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!
Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien. Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

 

Clublokaal

Ontmoetingscentrum COR (achter de kerk van Koersel).

Adres: Klarinetstraat 27 - 3582 Beringen Koersel.

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

 

2de dinsdag van de maand, 9 augustus 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen.

Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc.    >Gele BON uit Haaien-Echo's meebrengen!

Mededelingen v/d voorzitter, gratis tombola en quizvragen zijn wederkerende items van het programma op elke 2D-vergadering.
Georges de Roeck uit Mechelen is deze avond onze gastspreker. Hij brengt ons 2 aparte presentaties. We laten hem hierover zelf effen aan het woord.

Voortplantingswijzen van vissen
De wereld van de vissen is fascinerend, niet alleen in de natuur maar ook in het aquarium hebben we een prachtig schouwspel.
Soms heb je spontane kweekjes. De nakweek kan gaan van levendbarende tot ei leggenden. Maar ja, hoe doen ze dat en met wat, gebruiken ze moderne snufjes of gaat het allemaal nog zoals lang geleden.
Van sommige zal je echter nooit in het gezelschap aquarium nakweek hebben. Voor deze die meer eisend zijn moet men overgaan tot speciaal aquaria.
Maar ja, we gaan dieper op het onderwerp in tijdens de voordracht !

Bijlzalmen
We kennen ze allemaal, enkel jammer dat ze in de vergeethoek zijn beland. Ze worden maar sporadisch aangeboden en zo goed als niet gepromoot.
OK, je dient ook deze te verzorgen, is dit echter niet voor al je vissen! In het gezelschap aquarium zorgen ze zeker niet voor strubbelingen. Als ze sierlijk door het water glijden begrijp je niet dat ze zo weinig gehouden worden. Als men spreekt van een moeilijk te kweken vis heeft men wel gelijk. Deze is veel eisend en dient op zijn wenken bediend. Daar zijn trucjes voor, welke … Ja dan moet je toch even de verplaatsing naar de COR maken.

 

Juli is vakantiemaand bij Zilverhaai Beringen,

... maar in augustus gaan we er weer tegenaan met twee vergaderingen: 2D & 4D !

            2D-Vergadering (2de dinsdag van de maand) op  9 augustus 2022
            4D-Vergadering (4de dinsdag van de maand) op 23 augustus 2022 

Allen op post om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen.

 

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 28 juni 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc.

We hebben een buitengewone film op de kop kunnen tikken die we op deze avond laten zien. Het is de eerste documentaire over de handel in wild gevangen siervissen en inspanningen in het Amazone-regenwoud. Deze film bestaat uit 3 delen van circa 10 minuten en geeft een gedetailleerd beeld van de vishandel in het stroomgebied van de Rio Negro in Amazonië, Brazilië.

De populaties vissen die worden gevangen, zijn niet afgenomen want er zijn strenge controles op toegestane soorten voor export. De handel zorgt ook voor broodnodige middelen van bestaan voor de lokale gemeenschappen en belastinginkomsten voor het land. Deze documentaire is een visueel spectaculaire HD-productie, gebruikmakend van onderwater- en dronebeelden en interviews met de onderzoekers, exporteurs en importeurs van tropische vissen uit de regio en is Nederlands ondertiteld.De structuur van de documentaire is gebaseerd op de reis die de vis aflegt van vangst, transport, export en uiteindelijk tot de aankomst bij internationale importeurs. Niet te misen !

Z-leden die tevens een abonnement hebben op Aquariumwereld kunnen thans gratis gebruik maken van de digitale versie. Maar er is meer mogelijk. Voor niet iedereen is de werking en de mogelijkheden duidelijk. Precies daarom maken we deze op deze 4D wat tijd vrij om hieromtrent meer duidelijkheid te verschaffen. Verder staat de leestafel ter beschikking en is er weer een 1€-tombola.

 
 

2de dinsdag van de maand, 14 juni 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen.

Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc.

Mededelingen v/d voorzitter, gratis tombola en quizvragen zijn traditioneel bij de 2D-vergadering. Maar een gastspreker op de 2D is ook een traditie.
Ronny Vannerom, ons allen bekend van eerdere voordrachten, hoeft geen introductie meer. Het is dé man die zich hoofdzakelijk bezig houdt met de levendbarenden onder de vissoorten, maar vanavond gooit hij het over een andere boeg. Zijn nieuwe presentatie drukt ons met de neus op het feit wat er te gebeuren staat op vlak van milieu en klimaat. Helaas gaan (te) veel habitats verloren door vervuiling en opwarming van de aarde.
Wist u dat het bestand van wilde dieren sinds 1970 met 60% is afgenomen? Vissen worden aanzien als de meest bedreigde diersoort, want daar zijn zelfs 1/3 van de bestaande soorten bedreigd!
Ronny gaat ons laten kennis maken met “Guppybach”, waar 20 exoten samen zwemmen. Vooral Amerika wordt tijdens deze lezing onder de loep genomen. Van Noord-Amerika zakken wij af naar het zuiden om op zoek te gaan naar de meeste bedreigde vissoorten. Als afsluiting van deze voordracht maken wij kennis met de Empetrichthys en de Crenichthys, beiden endemische soorten uit de omgeving van Las Vegas. Tot op de 2D-ledenavond!

 

2de dinsdag van de maand, 10 mei 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscntrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom! Klik hier voor stratenplan etc.


Afrika is qua oppervlakte na Azië het grootste continent op aarde. Het beslaat zo’n 30.244.050 vierkante kilometer waarvan ongeveer 30% Sahara woestijn is. 
Er wonen meer dan 1 miljard mensen. Vrijwel geheel Afrika behoort tot de derde wereld. 
In het stroomgebied van de Congo ligt het op één na grootste regenwoud ter wereld dat in het noorden geleidelijk overgaat in de Sahara die langzaam terrein wint.
In het oosten vinden we o.a. de drie grote meren, Malawimeer, Tanganyikameer en Victoriameer waar we veel bekende cichliden soorten terug vinden.
In West en Centraal Afrika, ook wel “Goudkust” genoemd vinden we de grootste verscheidenheid aan aquariumvissen. Hier vinden we o.a ook de rivier de Congo met een stroomgebied van 3.680.000 km², en op de Nijl na, de langste rivier van Afrika, met zijn grote assortiment aan aquariumvissen.

Hier is natuurlijk heel veel over te vertellen en dit laten we over aan Peter Oranje uit Nederland (Hoogerheide). 

Nota: Peter heeft al vanaf 1970 professioneel ervaring met tropisch zoet en zeewater aquaria. 
Mededelingen v/d voorzitter, gratis tombola en quizvragen zijn ook nu klassiek bij de 2D-vergadering.
 
 
Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 24 mei om 19.30 uur in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor stratenplan etc.
pH-verlagende bodems 
Dergelijke bodems zijn onmisbaar in de garnalenhobby. Welke bodems er allemaal op de markt zijn en wat ze o.a. doen (volgens de fabrikanten) worden gekoppelt aan mijn eigen ervaringen.
Garnalen voor beginners
Vooral voor mensen die willen beginnen met de garnalen-hobby is dit een overzicht van 5 garnalensoorten die gemakkelijk te houden zijn. 
In de hoop dat het een goede aanzet mag zijn om te starten.  
 
Dit zijn twee nieuwe presentaties van Kenny Mertens die samen met een boeiende natuur-documentair de avond vullen. De klassieke 4D rubrieken: leestafel, spraakmakende video’s en 1€-tombola worden zoals gebruikelijk ook nog in het avondprogramma ingelast. Dit alles als er tijd voor is tenminste, want we willen starten om 19u30 en eindigen voor 22u30. Welkom aan iedereen!
 
 

Op  dinsdag 12 april 2022 (2de dinsdag van de maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR

Adres: Klarinetstraat 27,  3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom! Klik hier voor stratenplan etc.

 

We bekijken deze avond zowel de mogelijke aquarium- als vijverfiltertechnieken, met hun voor- en nadelen, omdat ze toch een gelijklopende werking hebben. De twee worden dan ook dooreen behandeld en worden constant vergeleken. Hun functie is dezelfde: de vissen niet alleen helder water geven, maar ook nog best gezond water zodat de vissen optimaal kunnen opgroeien en leven en een biologische waterpartij.

Wat voor de een lukt, lukt misschien niet voor de andere en de ideale universele filter die zomaar overal geïnstalleerd kan worden, bestaat niet. Ik kan dus enkel tips geven die u dan kunt gebruiken om eventueel uw filter beter te doen werken om nog helderder en gezonder water te hebben.

Spijtig genoeg kunnen we niet zonder een beetje theorie maar als je die principes begrijpt en beheerst, bent u al een heel pak verder!

De voordracht behandelt zowel de gewone ‘potfilter’ als de  meer ‘complexe’ filtertechnieken maar geloof me: het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn om goed te werken en van één ding ben ik overtuigd: iets wat werkt, laat het werken en pruts er niet aan, hoe eenvoudig ook of hoe verleidelijk een nieuw item kan zijn. Never change a winning team! We kennen allemaal wel de nadelen van een filter die zijn werk niet doet. Misschien ontdekken we vanavond hoe we er verandering kunnen in brengen?!

De overige wederkerende agendapunten: verwelkoming, mededelingen, quizvragen en gratis tombola zullen ook nu niet ontbreken.

 

 

Op de 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 26 april 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen.

Klik hier voor stratenplan etc.

W O R K S H O P

Aangezien we de lente voelen is het moment aangebroken om een moerascultuur met aquariumplantjes op te zetten. Men zal  u laten zien hoe eenvoudig het allemaal is. De tijd van plantjes kopen is voorbij, iedereen kan na de workshop ze zelf kweken. Trouwens na de presentatie gaan we de praktijk toepassen. Met de nadruk op "we". Er zal voor iedereen een miniserre (lees flippo pot) beschikbaar zijn en er wordt gezorgd voor bodemgrond en plantjes. De vertrouwde 4D rubrieken; leestafel, spraakmakende video's en 1€-tombola zijn ook geprogrammeerd. Laat deze gelegenheid niet zomaar voorbij gaan, kom af naar de COR tegen 19u30 uur!