De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van  Zilverhaai Beringen.

We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat de Zilverhaai  te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!
Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien. Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

 

Clublokaal

Ontmoetingscentrum COR (achter de kerk van Koersel).

Adres: Klarinetstraat 26 - 3582 Beringen Koersel.

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 22 november 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.

Klik hier voor stratenplan etc.
Iedereen welkom !

 

Onze voorzitter Filip Maes  brengt vanavond  een voorstelling van het Pethia geslacht. Waarschijnlijk zegt de naam Pethia u nu nog niet zoveel? Wel als we verklappen dat de prachtbarbeel, purperkopbarbeel, het sumatraantje en cherrybarbeel etc.. er toe behoren zal er wel een belletje gaan rinkelen.

De overige wederkerende programmapunten zoals; spraakmakende video’s, leestafel en 1€-tombola zijn deze avond ook voorzien.

Daarbij vullen we de avond nog op met het eerste deel van de quizfinale "Reis door de hobby".  Het 2de deel volgt in december.

 

2de dinsdag van de maand,8 november 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor stratenplan etc.
Iedereen welkom !

Zeepaardjes zijn tot de verbeelding sprekende zeevissen.
Zijn ze echt met succes te houden en valt er ook mee te kweken?

Eddy Vanvoorden, onze gastspreker van vanavond vertelt in een eerste deel alles wat momenteel wetenschappelijk over het zeepaardje is geweten, geïllustreerd met betoverende beelden.

In een tweede deel (na de pauze dus) vertelt hij over zijn eigen (kweek)ervaringen met deze prachtige en tegelijkertijd mysterieuze zeedieren. Zowel het houden van deze spectaculaire diertjes als de kweek ervan komen aan bod. Of je nu liefhebber van een zeeaquarium bent of niet, maakt eigenlijk niet uit.

Na deze lezing zal iedereen zeker gefascineerd zijn door deze mooie diertjes en misschien zal er toch wel door sommigen overwogen worden om een “stalletje” zeepaardjes te gaan houden.

De traditionele items van een 2D-vergadering (mededelingen van de voorzitter, quizvraagjes, gratis tombola) worden ook nu ingepast.
Dit wordt weer een avond om niet te missen!

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 25 oktober 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor stratenplan etc.

Tijdens de 4D van maart hebben we de theorie i.v.m. watertesten behandeld. We gaan nu over tot de praktijk!

Iedereen brengt een fles aquariumwater mee.  Het Z-bestuur zorgt voor de rest.
We gaan dan samen de verschillende parameters bepalen en de bekomen waarden beoordelen en raadgevingen formuleren om eventueel bij te sturen.  
Ook hadden we gedacht om onze gebruikelijke aquarium-thermometers eens mee te brengen om te vergelijken. Want naar verluid kunnen sommige thermometers wel eens wat afwijken.

De overige wederkerende programmapunten zoals; spraakmakende video’s, leestafel en 1€-tombola zijn ook voorzien.

 

 

2de dinsdag van de maand,11 oktober 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom ! Klik hier voor stratenplan etc.
Na de twee vorige lezingen (augustus 2018: Natuurproducten in het aquarium) & (februari 2020: Aquariumslakken) is het tijd voor een volgende voordracht van Kenny Mertens, en het is een “specialeke” geworden over krabben.

 

Zijn interesse voor tropische krabben werd in eerste instantie geprikkeld door op een beurs een stand te zien met krabben en aangezien het toch wel leuke diertjes zijn met interessante gewoontes, hebben ze bij hem bijzondere belangstelling opgewekt. Kenny is zich in de krabbenwereld gaan verdiepen en dit heeft uiteindelijk geleid tot een avondvullende presentatie.

Enkele zaken die hij o.a. zal bespreken zijn de verschillen tussen de huisvesting van deze vreemde diertjes. Ook brengt hij een overzicht van welke soorten er allemaal verkrijgbaar zijn, maar soms wel moeilijk te vinden. Er zijn trouwens veel meer krabbensoorten dan sommige onder u al kennen of durven vermoeden.
We mogen vooral hopen dat het krabbenverhaal van Kenny een interessante en leerrijke ervaring mag zijn en een voorrecht om deze lezing te kunnen en te mogen volgen.

De vaste onderdelen van het avondprogramma van een 2D-vergadering (mededelingen van de voorzitter, quizvraagjes, gratis tombola) worden ook nu ingepast.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 9 oktober 2022 wordt voor u als aquariumliefhebber of als toekomstige aquariumliefhebber een belangrijke dag en iedereen is gratis welkom.

Voor de 100 eerste bezoekers is bovendien een gratis goodiebag met visvoer voorzien.

Open House is een doorlopende informatiedag van 10 tot 16 uur, speciaal voor iedereen die wil beginnen of met de hobby net begonnen is. Dit jaar zal dit doorgaan in ontmoetingscentrum COR in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor stratenplan etc

Een 5-sterren-dag voor beginnende liefhebbers! Alle aquariumliefhebbers uit de nabije en verre omgeving zijn dan gratis en vrijblijvend welkom. Je kan kennis maken met wat Aquariumclub Zilverhaai Beringen u kan bieden en vernemen met wat de leden bezig zijn. Een aantal goed herkenbare ombudsmannen zijn de hele dag ter beschikking en staan u graag te woord of verwijzen je zo nodig door naar de best geschikte persoon. Je kan die dag zelfs wat zelf gekweekte visjes of plantjes op de kop tikken. Er zijn verscheidene demo's, infostandjes waar je wat kan opsteken en een gezellig praatje slaan met echte liefhebbers.

Maak kennis met de "Open House ploeg".
 

Wil je ook een gratis standplaats om je spullen te verkopen?
Mailen naar: zilverhaai (at) gmail.com

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 27 september 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc.

We gaan deze avond iets nieuws proberen, er zal een deel "Improvisatie vergadering" plaatsvinden, deze zal worden gepresenteerd door twee gastheren, Kenny Mertens & Filip Maes. Heb je een onderwerp waar je iets meer over wil weten ivm onze hobby, roept u maar en we doen er iets mee. Een nieuwe reeks smaakmakende video's en 1€-tombola zijn ook voorzien. De leestafel is met nog eens aangevuld met bijkomend foldermateriaal van de Interzoo. Neem hiervan mee wat u interesseert want het zal de laatste gelegenheid zijn. Voor elke aanwezige hebben 2 fonkelnieuwe A4 brochures (meegebracht van de Anido vakbeurs).

 

 

 

2de dinsdag van de maand, 13 september 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen.

Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc

In 2016 verscheen in Aquariumwereld een artikel met als titel “Nooit meer water verversen...”. Deze stelling, die indruist tegen alle raadgevingen die in aquariumclubs aan de leden gegeven wordt, verbaasde iedereen. De auteur van dat artikel, Erik Brion, heeft zijn werkwijze nu vertaald in een lezing waarin hij ons uit de doeken doet hoe hij tewerk gaat.
Tijdens het eerste deel van de voordracht legt hij theoretisch en praktisch uit hoe een aquarium kan gehouden worden zonder waterwissels. We maken kennis met zijn visie op aquaristiek: gebruikte methodes en technieken, filtratie, ... komen aan bod.
In het tweede deel legt hij uit wat er in zijn kweekkamer gebeurt. Gebruikte filtratie methode alsook verschillende regeneratie methodes die gebruikt worden worden in detail toegelicht.
Een beetje sceptisch bij dit concept? Hou dan zeker deze avond vrij en kom luisteren.
Dit is een voordracht om niet te missen!
----
In het magazine “Aquariumwereld” juni 2016, verscheen een artikel van de hand van ons clublid Rik Verhulst, - “Nooit meer water verversen”.
Rik was in contact gekomen met Erik Brion, en dit was zijn manier van aquaria houden !
En zeggen dat sommigen wekelijks 50% water verversen !! Dat is dus een enorm verschil.
Niet verversen betekent niet in je luie zetel zitten. Er zijn maar weinig liefhebbers die zo uitvoerig het aquarium onderhoud doen als onze gastspreker.

Op onze vergadering komt Erik Brion zijn manier van het houden van aquaria uitleggen.
Met als rode draad doorheen de lezing, het niet verversen van water. Het hoe en het waarom, de gebruikte technieken. - Voor de pauze belicht Erik de beplante aquaria, na de pauze de kweekkamer. Eveneens de uitleg over het regenereren van de diverse filtermaterialen.

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 28 juni 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc.

Via een beeldverslag en bijhorende kommentaar blikken we even terug naar de recente wereldvakbeurs Interzoo in Nuremberg (D). Het is een veelomvattende presentatie geworden met meer dan 100 foto's en een aantal video's.  En er volgt deze avond nog meer o.a. de klassieke 4D rubrieken: leestafel, spraakmakende video’s en 1€-tombola. Denk ook aan de rode BON uit Haaien-Echo's, niet vergeten!

 

 

2de dinsdag van de maand, 9 augustus 2022 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum “COR” Klarinetstraat 27, 3582 Koersel-Beringen.

Iedereen welkom. Klik hier voor stratenplan etc.    >Gele BON uit Haaien-Echo's meebrengen!

Mededelingen v/d voorzitter, gratis tombola en quizvragen zijn wederkerende items van het programma op elke 2D-vergadering.
Georges de Roeck uit Mechelen is deze avond onze gastspreker. Hij brengt ons 2 aparte presentaties. We laten hem hierover zelf effen aan het woord.

Voortplantingswijzen van vissen
De wereld van de vissen is fascinerend, niet alleen in de natuur maar ook in het aquarium hebben we een prachtig schouwspel.
Soms heb je spontane kweekjes. De nakweek kan gaan van levendbarende tot ei leggenden. Maar ja, hoe doen ze dat en met wat, gebruiken ze moderne snufjes of gaat het allemaal nog zoals lang geleden.
Van sommige zal je echter nooit in het gezelschap aquarium nakweek hebben. Voor deze die meer eisend zijn moet men overgaan tot speciaal aquaria.
Maar ja, we gaan dieper op het onderwerp in tijdens de voordracht !

Bijlzalmen
We kennen ze allemaal, enkel jammer dat ze in de vergeethoek zijn beland. Ze worden maar sporadisch aangeboden en zo goed als niet gepromoot.
OK, je dient ook deze te verzorgen, is dit echter niet voor al je vissen! In het gezelschap aquarium zorgen ze zeker niet voor strubbelingen. Als ze sierlijk door het water glijden begrijp je niet dat ze zo weinig gehouden worden. Als men spreekt van een moeilijk te kweken vis heeft men wel gelijk. Deze is veel eisend en dient op zijn wenken bediend. Daar zijn trucjes voor, welke … Ja dan moet je toch even de verplaatsing naar de COR maken.