De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van  Zilverhaai Beringen.

We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat Zilverhaai Beringen te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!

Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien. Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

 

 

Clublokaal

Ontmoetingscentrum COR (achter de kerk van Koersel).

Adres: Klarinetstraat 26 - 3582 Beringen Koersel.

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

 
 

 

Ik wens volwaardig lid te worden van Aquariumclub Zilverhaai Beringen en stort mijn bijdrage met vermelding "Lidgeld 2024" op Zilverhaai rekening:

        Iban: BE77 7875 2062 6342
        Biccode: GKCCBEBB
        Mededeling: Lidgeld 2024

Maak uw keuze uit onderstaande mogelijkheden.

  30 euro/jaar voor Zilverhaai- & BBAT-lidmaatschap + gratis jaarabonnement Haaien-Echo's (papier) + Aquariumwereld (digitaal) 
    of
  40 euro/jaar voor Zilverhaai- & BBAT-lidmaatschap + gratis jaarabonnement Haaien-Echo's (papier) + Aquariumwereld (papier en digitaal)

 

Adresgegevens HIER invullen na betaling met vermelding "Lidgeld 2024" op Zilverhaai rekening: BE77 7875 2062 6342

        Iban: BE77 7875 2062 6342
        Biccode: GKCCBEBB

> Klik HIER om proefnummer magazine Haaien-Echo's (2020) in te kijken.

   10 euro voor Inwonend gezinslid (=zonder tijdschrifen)
   10 euro voor jaarabonnement Haaien-Echo's digitaal (= alleen voor buitenland)

 

Uitnodiging: 4D-vergadering november 2023

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 28 november om 19.30 uur in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
 

 

Naast de gebruikelijke leestafel, spraakmakende video’s en de 1€-tombola gaan we op deze bijeenkomst een soort boekenbeurs organiseren.

De waardevolle aquaristieke boekenkast van Jos Jansen en Mieke Van der Straeten is de inzet. Jos en Mieke gaan verhuizen en hebben een heuse boekenvoorraad aan het clubbestuur geschonken.

De aanwezigen op de 4D krijgen de absolute voorkeur om hiervan te profiteren. Iedereen mag dan bijna gratis een exemplaar naar keuze meenemen (per boek 1€).

Daarbij vullen we de avond nog op met het 1ste deel van de quizfinale “Reis door de hobby”.  Het 2de deel volgt in december.

 

Uitnodiging: 2D-vergadering november 2023

Op dinsdag 12 november 2023 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom!
Klik hier voor stratenplan etc.
 

 

Presentatie van Jef De Wit over zijn reis naar Zuid-Oost Azië, inclusief hoogtepunten, ervaringen en foto’s.
Spreker van vanavond is ook lid van Zilverhaai Beringen en keurmeester van BBAT.

Samen met enkele leden van een orchideeënclub bezocht Jef in 1994 Borneo, Maleisië en Singapore. Hopelijk wordt het een boeiend reisverslag over de fauna en flora, alsook enkele bezienswaardigheden die de regio te bieden heeft. Laten we de tropische schoonheid van de natuur observeren en blijven koesteren.

Na de verwelkoming die meestal een klein halfuurtje duurt zal Kenny, onze interim voorzitter, eerst enkele mededelingen brengen en onze gastspreker introduceren.
Na de pauze en voor het vervolg van het reisverslag wordt eerst de maandelijkse quiz gepreseneerd en de gratis tombola afgewerkt. Tot dinsdag, U komt toch ook?

 

Uitnodiging: 4D-vergadering oktober 2023

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 24 oktober om 19.30 uur in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor stratenplan etc.
 

Onlangs kregen we van Erwin Van Agtmael een mooi voorstel voor de 4D-vergadering. We stellen dit uiteraard zeer op prijs en vroegen hem dit even uit te schrijven als introductie...lees nu:

Naar Malawi in 1995.
Samen met enkele vrienden van de Belgische Cichlidea trokken we in november 1995 naar Malawi. Onze thuisbasis aldaar was in Salima bij niemand minder dan Stuart en Esther Grant. Daar wil ik jullie op deze 4D-vergadering van oktober over vertellen en enkele beelden van boven en onder water laten zien.
De beelden… De filmpjes (nog op band) hebben in een doos gelegen op de zolder, in de kelder, in een garage, nadat ze de hoge temperaturen van Malawi hadden doorstaan. Pas dit jaar vond ik iemand die ze wou en kon digitaliseren.
 
De groep reizigers, Chris en Walter Deproost, Eddy van Gool, Rudi Valcke en ik (Erwin van Agtmael). Er was ook een Duits koppel bij.
 
Natuurlijk gingen we naar ginder om te snorkelen en te duiken. We wilden die prachtige visjes zien in hun natuurlijk  biotoop.
Overal waar we kwamen werden we altijd zeer warm ontvangen. Ze noemen Malawi niet voor niets het warme hart van Afrika. Ik hoop dat ik een beetje van ons gevoel ginder aan jullie kan over brengen.
Erwin van Agtmael.

 

De leestafel, spraakmakende video’s en de gegeerde 1€-tombola behoren eveneens tot het programma.

 

 

Uitnodiging: 2D-vergadering oktober 2023

Op dinsdag 10 oktober 2023 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. Iedereen welkom!
Klik hier voor stratenplan etc.
 
 

It’s all about shrimps

Een nieuwe lezing van onze garnalenkenner bij uitstek!
Deze lezing is een viering van de diversiteit en schoonheid van zoetwatergarnalen die je kunt verwelkomen in je eigen aquarium.
Of je nu een doorwinterde garnalenkenner bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat deze kleine wezens te bieden hebben, er is altijd iets nieuws en verbazingwekkends te ontdekken.

Wat mag je vanavond verwachten?

  • Een diepgaande verkenning van enkele van de meest iconische soorten zoetwatergarnalen.
  • Levendige beschrijvingen van hun unieke gedrag, kleuren en persoonlijkheden.
  • Praktische tips voor het verzorgen en huisvesten van deze garnalen.
  • Inspiratie om je aquarium om te toveren tot een prachtige onderwaterwereld.
  • Volop gelegenheid om al je brandende vragen te stellen en te delen in een gedeelde passie.
  • Samen zullen we afdalen in de fascinerende wereld van zoetwatergarnalen.

Bij aanvang van deze 2D-vergadering zal Kenny, onze interim voorzitter, eerst enkele mededelingen brengen.
Na de pauze en voor het vervolg van de garnalenpresentatie krijg je vijf quizvragen voorgeschoteld en wordt de gratis tombola afgewerkt.

Tot dinsdag, U komt toch ook?

Mededelingen v/d interim voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !

 

 

VIP-ranking van de maand december 2023

1 Pascal Wuyts uit Ham
2 Hans Lambertz uit Zonhoven
3 Sonia Courtois uit Beverlo
4 Jos Rutten uit Hechtel-Eksel
5 Christiaan Corstjens uit Hechtel
6 Jannes Cauberghs uit Heusden-Zolder
7 Jan Van Genechten uit Zelem
8 Bjorn Verbakel uit Overpelt
9 Michel Smolders uit Tongeren
10 Roger Van Rethy uit Leopoldsburg

 

Nota: de Vip-ranking blijft doorlopen en dit betekent dat het totaal der KK-punten van de laatste vier maanden telkens de ranking bepaalt voor de rechthebbenden van een VIP-statuut. Voor deze ranking is dat van 1 augustus 2023 t/m 30 november 2023.

De tussenstanden van het clubkampioenschap kan je HIER bekijken.

 

Wat is het VIP-statuut

Eenvoudig gezegd: Het Vip-statuut is gereserveerd voor de 10 actiefste clubleden van het ogenblik. Dit wordt elke maand opnieuw becijfert met de behaalde punten van het clubkampioenschap tijdens de laatste vier maanden.
In elke vereniging zijn er naast hardwerkende bestuursleden ook gewone leden die de clubbelangen hoog in het vaandel dragen. Zij nemen actief deel aan de activiteiten en werken enthousiast mee aan de uitbouw van de club. Maar er zijn ook zogenaamde papieren leden. Leden die wel lidgeld betalen maar men zeer zelden of nooit ontmoet bij activiteiten, laat staan de clubbelangen ondersteunen. Zoals in elke vereniging zit de overgrote meerderheid van de ledenschare hier zowat tussenin.

Om nu daadwerkelijk enig onderscheid te brengen in deze problematiek is een VIP-ledenlijst in het leven geroepen. Kortom: Voor de 10 best werkende leden worden er sinds 2007 privileges toegestaan en doorlopend faciliteiten gecreëerd die deze zogenaamde VIP-leden bevoordelen op hobbygebied en financieel vlak.

Met de huidige digitale mogelijkheden is het in feite kinderspel om in dit verband een rangschikking op te maken. Het clubkampioenschap dat al jaren meegaat heeft zijn deugdelijkheid al langer bewezen. De criteria hiervan zijn algemeen bekend. In eerste instantie wordt daarom ook het clubkampioenschap als basis genomen voor het VIP-statuut. Doch het is niet de reëele tussenstand van het clubkampioenschap dewelke bepalend is maar wel een deel hiervan. Een verworven puntenblok d.w.z. alleen het totaal der behaalde punten van de laatste 4 maanden uit het clubkampioenschap wordt overgenomen. Iedere maand die bijkomt zal de oudste maand weer doen wegvallen en alzo een nieuwe rangschikking opleveren.

Het VIP-gebeuren geeft dus steeds een up-to-date ranking aan van actieve leden. De 10 eerst gerangschikten volgens deze telling, worden telkens VIP-leden en worden maandelijks gepubliceerd in Haaien-Echo’s en op deze webpagina. Elke nieuwe stand vervangt telkens de vorige. Het is aan u om doorlopend te scoren in het clubkampioenschap en zo het statuut van VIP-lid verwerven en trachten te behouden.

Foto: Vip-leden in december 2009

 
Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 26 september om 19.30 uur in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor stratenplan etc..
 


Zoals men in elke 4D samenkomst al langer gewoon is wordt ook nu gezorgd voor een gevuld avondprogramma met boeiende en interssante onderwerpen.

Binnen het gehavende bestuur is bij opmaak van Haaien-Echo’s echter nog overleg nodig om de juiste inhoud van deze 4D te bepalen. Laten we het voorlopig een verrassing noemen. Een uitgebreide leestafel, spraakmakende video’s en 1€-tombola (iedereen prijs) mag je al zeker verwachten..

Indien je in Haaien-Echo's een bon hebt ontvangen, niet vergeten mee te brengen !

 

Op dinsdag 12 september 2023 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. 

Iedereen welkom! Klik hier voor stratenplan etc.


Philippe Van Overmeire, (lid van Aquarianen Gent) en ook lid van Zilverhaai Beringen is onze voordrachtgever van de september 2D-vergadering. Philippe is al vele jaren een verwoed liefhebber van de vissoorten die het Tanganyika-meer bevolken.
Tijdens zijn voordracht zal hij dieper ingaan op al de facetten van dit slenkmeer. Ten eerste zult u kennis maken met de natuurlijke ligging van dit Afrikaanse meer waarbij de geografische ligging, grootte en diepte van nabij worden bekeken. Natuurlijk komen de bewoners van dit meer ook aan bod, wat dacht je nu zelf…

Eenmaal wij ons een beeld gevormd hebben over dit meer en bewoners, wordt de switch gemaakt naar het “Tanganyika-aquarium”. Het zal niet gemakkelijk zijn om Philippe zijn aandacht af te leiden van zijn geliefde vissenfamilie, de Tropheusen. Niemand is, al dan niet terecht, zo enthousiast over deze vissoort als Philippe. Het wordt echter geen encyclopedische opsomming van Latijnse namen van vissoorten die in het Tanganyika-meer voorkomen, maar eerder een leidraad hoe wij een aquarium kunnen inrichten voor deze cichliden. Philippe zal, met technische ondersteuning van onze Kenny Mertens, ervoor zorgen dat u heel tevreden huiswaarts keert en wie weet start u misschien een Tanganyika-aquarium op! Het wordt ongetwijfeld een heel interessante ledenvergadering waarin het ook een uitgelezen moment is om vragen te stellen.

Mededelingen v/d interim voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !

 

 

Via deze weg wil het Zilverhaai bestuur ter kennis brengen dat onze voorzitter, Filip Maes wegens medische redenen voor onbepaalde duur onbeschikbaar is.
Filip is momenteel in een revalidatiecentrum opgenomen en mag/kan voorlopig geen bezoek ontvangen. Wij duimen en hopen allemaal mee dat hij spoedig weer de oude kan zijn.

Zodra er meer nieuws is brengen wij dit via onze Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/Zilverhaai.
Intussen kan u, indien nodig, mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De maandelijkse digitale ledenbrief voor onze talrijke internetleden is een (gratis) service. Aangezien Filip, de nodige mailinglijsten beheert en in het bezit is van inloggegevens zijn wij nu genoodzaakt de verzending tijdelijk te moeten onderbreken. We bekijken intussen hoe we dit oplossen en hopen op begrip.

Bestuur Zilverhaai Beringen